Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmirli avukatlar asbestli gemiyi uluslararası mahkemelere taşıyor

İzmirli avukatlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izniyle “Sök Denizcilik” adlı şirket tarafından Brezilya’dan İzmir’e getirilmek istenen “NAe Sao Paulo” adlı asbest yüklü gemiye karşı, ulusal ve uluslararası hukukta girişimler başlatacaklarını söyledi. Avukatlar, Amerikan İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf Brezilya Devleti’nin, sözleşmedeki hakları ihlal eden işlem ve eylemlerini Amerikalılar Arası İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıkladı. 

İzmirli avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Hilal Elbüken yaptıkları açıklamada, “NAe Sao Paulo’nun, kendi ülkesi Brezilya’da gemi söküm ihalesinin iptali için açılan davada verilen ‘bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi’ yönündeki ihtiyati tedbir kararının ülkemizde tenfizi/infazı/yerine getirilmesi, bu konuda gerekli hukuksal sürecin işletilmesi talebidir” dedi

“Ulusal ve uluslararası hukuktaki girişimlerimizi başlatıyoruz”

İzmir-Alsancak’ta basın mensuplarına açıklamada bulunan avukatlar tepkilerini şöyle dile getirdi: 

“Türkiye dünyanın çöplüğü, başka ülkelerin atıklarının, arkada bıraktıklarının, hem de kendi ülkesinden mahkeme kararından kaçarak gelen zehirli gemilerinin atılacağı, zehirlerini bırakarak söküleceği bir ülke değildir, olamaz. AKP iktidarı; ‘ekonomi’ diyerek, ‘para’ diyerek, ‘döviz’ diyerek bu gerçeği makyajlayamaz. Ancak geri kalmış ülkelerin tercih edebileceği bu yöntemlerin ülkemize gelmesi, son dönemde ‘milli ve yerli’ sloganı ile ortalığı yıkan 20 yıllık AKP iktidarı döneminde ulusal onuru da zedeleyen bir başka girişimdir. İzmir’de avukatlık yapan yurttaşlar olarak, anayasaya, Çevre Kanunu’na, uluslararası sözleşmelere aykırı, “NAe Sao Paulo” adındaki asbestli geminin Türkiye’ye gelip sökülmesinin engellenmesi için ulusal ve uluslararası hukuktaki girişimlerimizi başlatıyoruz. İzmir-Aliağa halkı asbestli gemiyi istemiyor. Hukuk, bu gerçeği görmek zorundadır. Bu haykırışı, sanırız Türkiye’den yapılan ilk başvuruda, Amerika İnsan Hakları Mahkemesi de duymalıdır.”

Avukatlar hukuki girişimlerini ise şöyle anlattı:

“Bir yandan, ulusal hukukta İzmir Valiliği’ne, Aliağa Kaymakamlığı’na, Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Aliağa Belediyesi’ne, Aliağa Bölge Liman Başkanlığı’na, Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, bu gemi sökümü için ÇED sürecinin işletilmesi için İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ve Brezilya mahkemesinden verilen “NAe Sao Paulo” gemisinin bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi’ yönündeki ihtiyati tedbir kararından, Türkiye’de infazı/tenfizi/yerine getirilmesi için İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İzmir Valiliği’ne başvuruyor; diğer yandan da, Türkiye’den yapılan ilk başvuru olduğunu düşündüğümüz başvurumuzla  Amerika İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyor; böylece asbestli geminin Türkiye’ye, İzmir’e, Aliağa’ya girmesinin engellenmesini talep ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.