Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP ekonomi masasının bugün yaptığı sunumda iş insanlarına vaat ettiği “hızla yapılacak 10 düzenleme”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ekonomi masası heyeti iki günlük İzmir ziyareti kapsamında bu sabah İzmirli iş insanlarıyla buluştu. Heyet başkanı Faik Öztrak partisinin ekonomi politikalarını bir sunumla anlattı.

CHP heyeti bu sabah 10.00’da İzmir iş insanlarıyla Alsancak’taki Swiss Otel’de buluştu. Toplantıda yaklaşık yarım saatlik bir sunum düzenleyen heyet başkanı Faik Öztrak, ekonomide güven bunalımı yaşandığını ve bu bunalımın aşılması için hükümetin ve sistemin değişmesi gerektiğini söyledi.  

“Neoliberal ekonomik sistemden kalkıyoruz…”

Türkiye ve dünyada ekonomi politikalarında yaşanan değişimlere değinen Öztrak, “Neoliberal ekonomik sistemden kalkıyoruz, sanayi politikası alanına doğru girmeye başlıyoruz. Bu çok ciddi bir değişiklik. Farklı bir dönüşüm. Dolasıyla bizim sık sık daha önceki dönemde de söz ettiğimiz, bazı iş insanlarımızın da çok hoşuna gitmeyen kamucu yaklaşım tarzı birtakım kavramlar artık sağda veya solda dünyadaki tüm hükümetlerin gündemine girmeye başlıyor. Stratejik sanayilere devlet desteği olayı genelde kabul görülen bir husus olarak ortaya çıkıyor” dedi.

DSC01513.JPG

“Birileri 8, 80’den büyüktür hikayesi anlatmaya çalışıyor”

Öztrak, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün (24 Ağustos) yaptığı açıklamadaki “Diyorlar ki onlarda enflasyon yüzde 9 bizde 80’e dayandı. Onlardaki 9 enflasyonun ekonomik ve sosyal sonuçlarıyla bizdekinin etkileri aynı değil ki…” sözlerini şöyle eleştirdi: “Ülkede paramızı pul ettiler. Türkiye’yi Avrupa’nın ‘1 milyoncu marketi’ haline getirdiler. Her şey 1 milyon. Eskiden Çin mallarını satan marketler vardı, ona döndük. Yabancı için burada her şey ucuz. Vatandaş için pahalı da… İş bu hale gelmişken dün baktım birileri 8, 80’den büyüktür hikayesi anlatmaya çalışıyor. Yani Avrupa’daki 8’lik enflasyon, Türkiye’deki 80’lik enflasyondan daha vahimmiş. Bu tabi artık yönetim olarak baktığınızda işin hangi noktaya geldiğini, çaresizliğin hangi boyutlara ulaştığını açık seçik ortaya koyuyor.

Hızla yapılacak düzenlemeler

Partisinin ekonomik yaklaşımlarına değinen Öztrak, sunumun son kısmında iktidara gelmeleri halinde yapacakları on hızlı düzenlemeyi aktardı:

1) Strateji ve planlama teşkilatı kurulması hakkında kanun.

2) 1211 sayılı T.C. Merkez Bankası Kanunu’nun bağımsızlığı güçlendirecek şekilde revizyonu.

3) Ekonomik sosyal konseyin kuruluşu, çalışma esas ve yöntemleri hakkında kanunun koşullar altında revizyonu.

4) Durum ve hasar tespit komisyonu kurulması hakkında karar çıkarılması.

5) İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar yürürlüğe sokacak düzenlemelerin yapılması. 

6) 4734 sayılı İhale Kanunu’nun şeffaflık ve rekabeti artırma yönünden yeniden tadili için kanun çıkarılması.

7) 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kurumu Kanunu’nun güncel koşullar altında revizyonu.

8) 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu’nun uluslararası standartlara uyum ve TBMM denetim yetkisini güçlendirecek biçimde revizyonu.

9) Siyasette etik kanunun çıkarılması.

10) Devlet Personel Başkanlığı ihdası ve kamu personeli alım standartları kanunu çıkarılması. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.