Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gemi sökümünden çıkan asbestin rüzgarla taşındığı İzmir Aliağa’daki köyde olağandışı sayıda kanser vakası görülüyor

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Horozgediği köyünde olağandışı sayıda kanser vakası görülüyor. Konuştuğumuz köylülerin çoğu kanser hastası bir yakına sahip. Durumun en büyük sebebi ise köyün birkaç kilometre yakınında bulunan Aliağa gemi söküm tesisi. Burada yasak olmasına rağmen asbestli gemilerin sökümü yapılıyor. Neredeyse hiçbir önlem alınmadan yapılan sökümler sonucunda asbest, rüzgarla savrularak veya denize karışarak çevreye yayılıyor.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, asbestin tek bir lifinin bile kansere yol açabileceğini belirtiyor:

Mikroskopla görülebilen boyutları konuşuyoruz lif derken. Tek bir lif bile akciğere ve zarlara ulaştığında kanser yapma etkisi var. Riski çok yüksek.”

“Birkaç tane de denize düştü”

Aliağa gemi söküm tesisinde çalışan bir işçi ise bu yüksek riske rağmen hiç önlem alınmadan asbest sökümü yapıldığını söylüyor:

Çarşıda nasıl dolaşıyor? Kısa kol, ağzında maske yok. Aynen, o şekilde. Balyozla patır kütür kırdılar. Geminin içine yığdılar. (Asbesti) Paketleme yok. ‘Rüzgarla dağılır, çevreye zarar verirdüşüncesi yok. Hatta birkaç tane de denize düştü.”

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, asbestin rüzgarla çevredeki yerleşim yerlerine savrulduğunu söylüyor:

Yani çöl tozlarının Türkiye’ye geldiğine inanıyorsunuz da Aliağa’daki asbest tozlarının hemen dibindeki yerlere, Menemen’e, İzmir’e gelmediğini mi zannediyorsunuz?

“Avrupa Birliği ikiyüzlü davranıyor”

Ensari, gemi söküm bölgesine dair şu yorumda bulunuyor:

Orası 22 adet tesisten oluşan bir bölge. O 22 tesisten de sekiz tanesine Avrupa Birliği’nden (AB) yeterlilik alındı. İşçilerin bu kadar şikayetine rağmen bu yeterlilik belgeleri nasıl alındı? Üzülerek söyleyeceğim ama AB burada ikiyüzlü davranıyor. Neden biz İngiltere’nin 30 katı gemi söküyoruz? Neden Almanya gemi sökmüyor? Demek ki gemi söküm işi çok tehlikeli bir alan.

“Yasalar o gemi söküm havzasının kapısından içeriye giremiyor”

Ege İşçi Birliği Sözcüsü Sonay Tezcan ise bölgede denetimlerin yapılmadığını anlatıyor:

Maalesef yasalar o gemi söküm havzasının kapısından içeriye giremiyor. İşçiler kullandıkları ekipman ve kıyafetleri kendileri sağlamak zorunda kalıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.