Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de kürtajı anayasal hak kapsamına alan karar iptal edildi | Biden’dan karara sert tepki: “Yüksek Mahkeme, Amerika’yı 150 yıl geriye götürdü”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, yaklaşık 50 yıldır yürürlükte olan ve kürtajı hak kapsamına alan Roe-Wade kararını bozduğunu açıkladı. Karar, üçe karşı altı oyla alındı. Daha önce Yüksek Mahkeme’nin kararı bozacağına dair bir belge basına sızmış ve ülkede protesto eylemleri düzenlenmişti.

ABD’de aylardır tartışılan ve protestolara neden olan kürtaj hakkı konusunda Yüksek Mahkeme kararını açıkladı.

1973’ten bu yana uygulanan “Roe-Wade kararı” iptal edildi.

Yüksek Mahkeme tarafından verilen kararla kürtaj hak olmaktan çıkarıldı ve kürtajla ilgili düzenlemeler eyaletlerin inisiyatifine bırakıldı.

Eski ABD Devlet Başkanı Donald Trump’ın atadığı üç muhafazakâr yargıç, Yüksek Mahkeme’de muhafazakârların oyçokluğunu elde etmesini sağladı.

Karar üçe karşı altı oyla alındı.

Mike Pence kararı destekledi

Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, kararın ardından “Yaşam kazandı” dedi. Pence, “ABD Yüksek Mahkemesi, Roe v. Wade davasını bozarak Amerikan halkına yeni bir başlangıç verdi ve yargıçların çoğunu cesaret gösterdikleri için takdir ediyorum” diye konuştu.

Anketlere göre ABD’de halkın çoğunluğu Roe v. Wade kararının bozulmasını onaylamıyor

SCOTUSPoll’un gerçekleştirdiği bir ankete göre Amerikalıların yüzde 62,3’ü kürtaj haklarını belirleyen Roe- Wade kararının iptal edilmesine karşı çıkıyor. Ankete katılanların sadece yüzde 37,8’i Yüksek Mahkeme’nin bu kararı bozması gerektiğine inanıyor.

Biden’dan tepki: “Yüksek Mahkeme, Amerika’yı 150 yıl geriye götürdü”

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkemesi’nin kürtaj kararının ardından Beyaz Saray’da bir konuşma yaptı.

Kararı eleştiren Biden, “Bugün Yüksek Mahkeme, Amerikan halkının anayasal hakkını elinden aldı. Ülkemiz ve mahkeme için üzücü bir gün. Şu anda Roe-Wade kararı artık yok. Açık konuşayım; bu ülkenin kadınlarının sağlığı ve hayatı artık tehdit altında. Yüksek Mahkeme, Amerika’yı tam anlamıyla 150 yıl geriye götürdü” dedi

Yüksek Mahkeme önünde devam eden protestolara da değinen Biden, “Bu konuyu ne kadar önemserseniz önemseyin, protestolarınız barışçıl olsun. Kimseyi korkutmak yok. Şiddet asla kabul edilemez. Tehdit ya da gözdağı ifade özgürlüğü değildir. Şiddetin her türüne karşı durmalıyız” diye konuştu.

Kaynak: New York Times

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.