Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TÜİK, ölüm istatistiklerini yine açıklamadı: “Koronavirüs kaynaklı ölümler gizleniyor”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) veri yayımlama takviminde, bugün (24 Haziran) 2021 yılına ait ölüm istatistiklerinin açıklanacağı belirtiliyordu ancak önceki sene olduğu gibi TÜİK, bir gün kala açıklamanın ertelendiğini duyurdu. Güvenilirliği tartışmalara konu olan TÜİK’in, koronavirüs kaynaklı ölüm sayılarının ortaya çıkmaması için verileri açıklamadığı iddia edilirken, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı verilerinin 2,7 katı kadar insan, salgın nedeniyle hayatını kaybetti. 

TÜİK, veri yayımlama takvimine göre bugün paylaşılması gereken ölüm sayıları ve nedenleri istatistikleri açıklamasını erteledi ve buna “istatistiklerin elde edildiği kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların devam etmesini” gerekçe gösterdi. 2021 yılı ölüm verilerini açıklamadan bir gün önce erteleyen TÜİK, geçen yıl 2020 yılına ait ölüm verilerini de yine 23 Haziran 2021’de, açıklanması gereken tarihten bir gün önce ertelediğini duyurmuş ve yine aynı gerekçeyi sunmuştu. 

Koronavirüs salgınında Türkiye’de ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020’den bu yana Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı vaka ve ölüm sayılarının doğruluğu tartışıldı ve gerçek sayıların gizlendiği iddia edildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve DSÖ’nün açıkladığı ölüm sayıları, Sağlık Bakanlığı’na güvensizliği derinleştirirken, önceki yıl TÜİK’in 2020 yılı ölüm sayılarını açıklamaması salgına dair verilerin gizlendiği iddialarını güçlendirmişti. 

DSÖ’ye göre Türkiye’de koronavirüs ölümleri, açıklananın 2,7 katı

DSÖ, 1 Ocak 2020 ve 31 Aralık 2021 arasında, yaklaşık 14,9 milyon insanın koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. 5 Mayıs 2022 tarihli DSÖ açıklamasına göre, Türkiye’de salgın sebebiyle 264 bin 41 insanın öldüğü tahmin ediliyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ise 31 Aralık 2021 itibariyle Türkiye’de 82 bin 286 insan koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. DSÖ’nün açıkladığı sayının, Sağlık Bakanlığı verilerinin 2,7 katı olduğuna ve TÜİK’in ölüm sayılarını açıklamamasına dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB), konuya ilişkin 5 Mayıs’ta yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“TÜİK, 2022 yılına geldiğimiz halde hâlâ 2020 yılının ölüm istatistiklerini, Sağlık Bakanlığı ise 2020 yılına ait Sağlık İstatistikleri Yıllığını açıklamamıştır. TÜİK, 2020 ve 2021 ölüm sayıları ve ölüm nedenlerini açıklayarak gerçekleri kamuoyu ile paylaşmak zorundadır. Şu an ülkemizde sağlık ile ilgili tüm veriler pandemi öncesine aittir. İktidar tarafından verilerle oynayarak salgını değil algıyı yönetmek ne yazık ki alışkanlık haline gelmiş; paylaşılan veriler, aktif vaka sayısını eksiye düşürerek dünyada bir ilk gerçekleştirilmiştir.”

DSÖ’nün koronavirüsten ölenlerin sayısına ilişkin tahmini 14,9 milyon olmasına rağmen, resmi olarak bildirilen güncel ölüm sayısı 6,3 milyon, vaka sayısı ise 539 milyon. Sağlık Bakanlığı’nın haftalık olarak yayımlamaya başladığı koronavirüs tablosuna göre, 12 Haziran itibarıyla 98 bin 996 kişi salgın sebebiyle hayatını kaybetti. 

Ölüm sayılarında beş yılın ortalaması 423 bin 

2020 ve 2021 yıllarında, DSÖ’nün tahmininde olduğu gibi, Türkiye’de koronavirüs kaynaklı 264 bin 41 kişinin ölümü demek, 2021’deki ölüm sayısının ortalama 150 bin kişi daha fazla olması anlamına geliyor. Son olarak 2019 yılına ait verileri paylaşan TÜİK’e göre, 2015-2019 yılları arasında birbirine yakın seyreden ölüm sayılarının ortalaması 423 bin 509 kişi. 2019’da 436 bin kişinin hayatını kaybettiğini göz önünde bulundurursak, TÜİK tarafından toplam ölüm sayısı istatistiklerinin paylaşılması, önceki yıllarla farkı göstererek koronavirüs kaynaklı ölümleri ortaya koyacaktı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.