Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye salgında iki seneyi nasıl geçirdi, yeni döneme hazır mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından gelen açıklamaları ile koronavirüs salgınında yeni bir dönem başladı. Artık açık havada maske takmak zorunlu değil. 2020 yılının nisan ve mayıs aylarıyla beraber salgının yayılma hızını düşürmek amacıyla alınan bazı önlemlerin dün kaldırılmasıyla Türkiye koronavirüs salgınında yeni bir kırılma dönemi daha yaşayacak.

Sağlık Bakanı Koca dün, Bilim Kurulu üyeleri arasında tam mutabakat sağlanmamasına rağmen birtakım önlemlerin kaldırıldığını duyurdu. Buna göre açık havada maske takma zorunluluğu kaldırılırken fiziksel mesafe ayarlamanın mümkün ve havalandırmanın yeterli olduğu kapalı yerlerde de maske takmak şart değil. Ayrıca yeni dönemde HES uygulaması da kaldırılacak.

Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiğinin resmi olarak açıklandığı 10 Mart 2020 tarihinin üzerinden yaklaşık iki sene geçti. Bu süreçte Türkiye salgınla mücadele açısından önemli kırılma anlarını geride bıraktı. Bugün itibarıyla (3 Mart) Türkiye’de geride kalan iki yılda toplam 14 milyon 206 bin koronavirüs vakası tespit edilirken resmi sayılara göre 94 bin 837 insan koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İlk vaka

10 Mart 2020, koronavirüsün tespit edildiği ülkeler arasına Türkiye’nin de katıldığı tarihti. 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece saat 00.30’da Türkiye’deki ilk koronavirüs vakası resmen açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı basın toplantısında bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını, bu kişinin Avrupa’dan geldiğini ve kendisiyle birlikte yakınlarının da karantinaya alındığını duyurdu.

Koronavirüs kaynaklı ilk ölüm

18 Mart 2020’nin ilk dakikalarında Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ilk ölümün yaşandığını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hayatını kaybeden yurttaşın 89 yaşında olduğunu duyurdu. 

Türkiye pek çok Avrupa ülkesine göre tedbirleri erken uygulamaya koydu. Mart ayının ortasında okullar ve üniversitelerde uzaktan eğitime geçilirken tiyatro, sinema salonu, stadyumlara girişlerin bir süreliğine durdurulduğu açıklandı. Ayrıca restoran ve bar tarzı yerler de kapatıldı.

14 Nisan 2020 tarihinde Fahrettin Koca, virüsün yayılma hızının kontrol altına alınmaya başlandığını açıklasa da 19 Nisan’da Türkiye toplam vaka sayısında salgının ortaya çıktığı ülke olan Çin’i geçerek en çok koronavirüs vakasının tespit edildiği yedinci ülke oldu. 23 Nisan 2020’de de toplam vaka sayısı 100 bini geçti. 

Ağustos 2020 : CHP’li belediye başkanları resmi ölüm sayıları hakkında konuştu

1 Ağustos 2020 tarihinde TTB’nin verilerine göre ölen sağlık çalışanı sayısı 50’yi aştı. 28 Ağustos’ta ABD’de ilk kez bir kişinin ikinci kez koronavirüs geçirdiği ortaya çıktı. 29 Ağustos 2020 tarihinde üç büyükşehrin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendilerine gelen koronavirüs kaynaklı ölüm sayıları ile Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı istatistikler arasında büyük fark olduğunu açıkladı.

Ülke genelinde maske zorunluluğu getirildi

Bu süreçte bazı illerde ev dışındaki her yerde maske takılması zorunluluğu getirildi. 8 Eylül 2020’de de ise bu zorunluluk ülke geneline yayıldı. 

Sinovac’ın faz 3 çalışmaları başladı

Aynı tarihlerde Türkiye’de aşı çalışmaları da başladı. Çin’den getirilen Sinovac aşısının faz 3 çalışmalarının klinik çalışmalarına 14 Eylül 2020 tarihinde geçildi.

“Her vaka hasta değildir”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 30 Eylül 2020’deki açıklamasında, “Her vaka hasta değildir” diyerek hasta ve vaka ayrımı yaptı. Bu açıklamanın ardından 29 Temmuz 2020’den 30 Eylül 2021’e kadar kadar sadece semptom gösteren vakaların açıklandığı ortaya çıktı. Bu durum yaklaşık iki ay daha devam ederken 25 Kasım 2020’den itibaren tekrar bütün vakalar açıklanmaya başladı.

Turkovac’ın klinik çalışmaları başladı

Kayseri Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen yerli aşı Turkovac’ın klinik çalışmaları ise 5 Kasım 2020’de başladı. Faz 3 çalışmalarına haziran ayında geçilen aşıya 22 Aralık 2021’de acil kullanım onayı verildi. 

20 Kasım’da 65 yaş ve üzerindeki kişilere saat 10.00 ile 13.00 arası sokağa çıkma serbestliği getirildi. 26 Kasım’da vaka hasta ayrımı bitti, günlük tabloda hasta sayısı ve vaka sayısı ayrı ayrı gösterilmeye başladı. Bakan Koca, Sinovac ile aşı tedariki için anlaşma imzalandığını duyurdu. 

Türkiye’de yeni kısıtlamalar

30 Kasım’da hafta sonları için düzenli şekilde sokağa çıkma yasağı, hafta içi de saat 21.00 ile 05.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başladı. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişilerin toplu taşıma araçlarını kullanması yasaklandı. 

İçki satışı yasaklandı

8 Aralık 2020 tarihinde yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesi ile sokağa çıkma yasaklarının olduğu hafta sonları, salgınla mücadele kısıtlamaları kapsamında marketlerde alkollü içki satışı yasaklandı.

Sinovac’ın koruyuculuk oranı açıklandı, ilk parti aşılar Türkiye’ye ulaştı

24 Aralık’taki Bilim Kurulu toplantısının ardından Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Ünal ve Bakan Fahrettin Koca, Sinovac’ın koruyuculuğunun yüzde 91,25 olduğunu açıkladı. 28 Aralık’ta Türkiye’deki toplam ölüm sayısı 20 binin üzerine çıktı. 30 Aralık 2020 tarihinde Sinovac tarafından ilk etapta Türkiye’ye gönderilen üç milyon doz aşı başkent Ankara’ya ulaştı. 

Aşılama resmen başladı

6 Ocak’ta ölen sağlık çalışanı sayısı 300’ü geçti. 13 Ocak’ta, Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasından 10 ay sonra aşılama uygulamaları resmen başladı. İlk aşıları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri Ankara şehir Hastanesi’nde oldu. Bir gün sonra da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan aşı oldu. 

Nisan 2021: Hidroksiklorokinin ölüm oranlarını artırdığı savunuldu

14 Nisan 2021’de Türkiye’deki vaka sayısı dört milyonu geçti. 15 Nisan günü halk arasında “sıtma ilacı” olarak bilinen hidroksiklorokinin tedavilerde kullanılmasının koronavirüs kaynaklı ölüm oranının artmasıyla ilişkili olduğu, özellikle ağır hastalarda kullanılmasının ölüm riskini artırdığı ortaya kondu. Hidroksiklorokin, Sağlık Bakanlığı’nın 7 Mayıs 2021’de güncellediği “Covid-19 Erişkin Hasta Tedavisi” rehberinden de çıkarıldı. 

29 Nisan 2021: Türkiye’deki ilk ve tek “tam kapanma” 

29 Nisan 2021 tarihinde Türkiye’de ilk kez tam kapanma uygulamasına gidildi. 1 Haziran’dan sonra ise “normalleşme” sürecine geçildi. 29 Nisan ile 17 Mayıs günleri arasındaki tam kapanmanın ardından günlük vaka sayıları 10 binin altına düşerken, günlük ölüm sayıları ise haziran başıyla beraber 100’ün altına indi. Nisan 2021’de Türkiye, salgın boyunca günlük vefat ortalamasının en yüksek olduğu ayı geçirdi. Bu ayda her gün ortalama 286 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

BionTech devrede

Fahrettin Koca, haziran ayından başlayarak dört ay içinde 120 milyon doz BionTech aşısının Türkiye’ye getirileceğini açıkladı. 26 Mayıs 2021 tarihinde ilk parti BionTech aşıları Türkiye’ye ulaştı. Sonraki süreçte de BionTech aşısı Türkiye’de en fazla uygulanan aşı haline geldi.

Haziran 2021: Normalleşme süreci

Haziran ayıyla beraber iki doz Sinovac aşısı olanlara üçüncü doz aşılar da açıldı. Türkiye’de toplu taşıma kısıtlamaları kaldırılırken sokağa çıkma yasakları ise akşam 22.00’den sonraya çekildi. 1 Temmuz’da ise sokağa çıkma sınırlamaları tamamen kaldırıldı. 

2 Eylül 2021’de Bakan Koca, hastaneye yatan ya da vefat eden kişilerin yaklaşık yüzde 90’ının aşısız ya da eksik aşılı kişiler olduğunu söyledi.

Salgın boyunca toplam 551 sağlık çalışanı vefat etti.

2021 yılının sonlarına doğru Omicron varyantı ile birlikte salgın yeniden hızlandı ve yıl sonuna doğru hızla artan günlük vaka sayıları geçen ay itibariyle 100 bini geçmeye başladı. 200’ün üzerine çıkan günlük vefat sayıları ise 15 Şubat’ta 300’ü aştı. Bakan Koca’nın yeni dönemin detaylarını paylaştığı gün ise resmi verilere göre 56 bin 780 kişi koronavirüse yakalanırken 189 kişi hayatını kaybetti. TTB’nin verilerine göre Türkiye’de salgın boyunca toplam 551 sağlık çalışanı vefat etti.

Türkiye’de toplam üç aşıya acil kullanım onayı verildi. Ülke genelinde şu ana kadar 146 milyon doz aşı yapıldı. Fahrettin Koca dünkü açıklamasında ayrıca son bir ayda vefat eden yurttaşlarının sadece yüzde 8’inin ek hastalığı olmadığını açıkladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.