Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cüneyt Arkın yaşamını yitirdi

Yeşilçam’ın usta ismi Cüneyt Arkın 85 yaşında yaşamını yitirdi.

Dün gece rahatsızlanarak İstanbul-Beşiktaş’ta özel bir hastanede tedavi altına alınan Cüneyt Arkın bu sabah yaşamını yitirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada Arkın’ın kalbinin durması sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi.

Türk sinemasına damga vuran ve yüzlerce filmde rol alan Cüneyt Arkın’ın çok sayıda ödülü bulunuyordu.

Arkın’a son olarak 2021’de Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmişti.

Cüneyt Arkın kimdir?

Cüneyt Arkın, 8 Eylül 1937’de Eskişehir’de doğdu.

Asıl adı Fahrettin Cüreklibatır’dır.

1961 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1963 yılında “Artist” dergisinin düzenlediği sinema yarışmasında birinci oldu.

Kariyerindeki dönüm noktası 1963’te askerliğini yaparken 1. Hava Jet Üssü’nde yönetmen Halit Refiğ ile tanışmasıydı.

“Gurbet Kuşları” ile sinemaya adım attı

Askerliği sonrası 1964’te Halit Refiğ’in “Gurbet Kuşları” filmiyle sinemaya adım attı. Filmin finalindeki kavga sahnesi, Arkın’ın kariyerinde dönüm noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra Halit Refiğ’in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi.

İstanbul’a gelen Medrano Sirki’nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini Malkoçoğlu ve Battalgazi serilerinde beyaz perdeye aktararak, Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Kısa sürede avantür filmlerinin en çok aranan isimlerinden biri haline geldi. Kariyeri boyunca westernden komediye, macera filmlerinden toplumsal filmlere değişik türlerde filmler çekti.

Ödülü reddetti

12 Mart dönemi sırasında, 4. Adana Altın Koza Film Festivali’nde (1972) jüri, Yılmaz Güney’i “Baba” filmindeki rolüyle “En İyi Erkek Oyuncu” seçti. Siyasi baskılar sonucu oylama tekrarlandı ve Güney’in yerine, ilk oylamada “Yaralı Kurt” filmindeki performansıyla ikinci olan Cüneyt Arkın ödüle layık görüldü. Bu karara tepki gösteren Arkın, ödülü reddetti.

“Dünyayı Kurtaran Adam” efsanesi

Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren, yönetmenliğini Çetin İnanç’ın yaptığı 1982 tarihli “Dünyayı Kurtaran Adam” zamanla bir kült filme dönüştü. Arkın; 1980’li yıllarda “Ölüm Savaşçısı”, “Kavga”, “Sürgündeki Adam” ve “İki Başlı Dev” gibi aksiyon filmlerinden sonra, 1990’lı yıllarda polisiye dizilere yöneldi. Oyunculuğunun yanı sıra televizyon sunuculuğu ve köşe yazarlığı da yaptı.

Ödülleri

Cüneyt Arkın, 1969’da “İnsanlar Yaşadıkça”, 1976’da da “Mağlup Edilemeyenler” filmleriyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

1972’de Yaralı Kurt filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı.

Arkın’a 1999’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ve 2013’te Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi.

Yine 2013’te Engelsiz Yaşam Vakfı tarafından Yaşam Boyu Meslek ve Onur Ödülü verilen Arkın, aynı yıl Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün sahibi oldu.

Arkın geçen yıl da Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

Fatma Girik’e “Bekle beni geliyorum” diye seslenmişti

Cüneyt Arkın’ın beş ay önce usta oyuncu Fatma Girik’in yaşamını yitirmesinin ardından söylediği “Bekle beni, geliyorum” sözleri yeniden gündeme geldi. 

Arkın, Yeşilçam’ın efsane isimlerinden 79 yaşındaki Fatma Girik’in ocak ayında hayatını kaybetmesi sonrası, “İnanamıyorum, bir dönem bitti. Nasıl dayanırım ben bu acıya… Sen ne iyi insandın. Ne kadar alçak gönüllü, dosttun. Mavi mavi bakardın… Nur içinde yat. O anlatılmaz, o hepimizin yüreğinde… Türk insanın yüreğidir o. Baştan aşağı Anadolu’dur o. Anadolu anasıdır o. Fatmam bekle beni orda geliyorum” diyerek gözyaşlarına boğulmuştu.

Cenaze programı belli oldu

Cüneyt Arkın için perşembe günü saat 10.00’da İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde tören düzenlenecek.

Arkın, Teşvikiye Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

Sanat ve siyaset dünyasından taziye mesajları

Sanat ve siyaset dünyasından pek çok isim Cüneyt Arkın’ın vefatının ardından taziye mesajı yayımladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cüneyt Arkın’ın eşi Betül Arkın’ı telefonla aradı. Kılıçdaroğlu, Arkın ailesine başsağlığı dileklerini iletti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.