Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç ve Finlandiya’ya NATO’ya üyelik yolunun açılmasına Rusya’dan ilk tepki

Türkiye’nin, dün (28 Haziran) İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik vetosunu kaldırmasının ardından Rusya’dan ilk açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Moskova’nın İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma planlarını “olumsuz” karşıladığını söyledi. Ryabkov, NATO’nun genişlemesinin bölgedeki istikrarı bozacağını ve ittifak üyelerinin güvenliğine ek bir katkı sunmayacağını belirtti.

İspanya’nın başkenti Madrid’de dün (28 Haziran) düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bir araya geldi.

İki saat süren görüşmelerin ardından Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü mutabakat metni imzalandı. Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğine karşı uyguladığı blokajı kaldırdı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımının yolunu açan bir anlaşmaya vardığımızı duyurmaktan ötürü mutluluk duyuyorum. Türkiye, Finlandiya ve İsveç, silah ihracatı ve terörle mücadele de dahil olmak üzere Türkiye’nin kaygılarına yanıt veren bir memoranduma imza attılar” dedi.

Kaynak: Yahoo/Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.