Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Economist: “Erdoğan eve zaferle dönüyor”

İngiliz The Economist dergisi, İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Liderler Zirvesi öncesinde, Türkiye-İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan ve Ankara’nın veto kararını kaldırması ile sonuçlanan anlaşmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferi olarak nitelendirdi ve şöyle yazdı: “Erdoğan eve zaferle dönüyor.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarı profesyonel de olsa futbol oynamasına atıfta bulunularak başlayan haberde şu ifadeler kullanıldı: 

“Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan uluslararası siyasette istediğini almak için profesyonel fauller yapmaktan çekinmiyor. Geçen ay, Rusya’nın ciddi tehdidi altındayken, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımı için taktığı çelme etkili olduğu kadar da şaşırtıcıydı.”

Bugün başlayacak ve iki gün sürecek NATO Liderler Zirvesi öncesi, Türkiye-İsveç ve Finlandiya liderleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, Ankara bu iki İskandinav ülkesinin ittifaka üyelik için yaptıkları başvuruyu destekleyeceğini açıkladı. 

Ukrayna savaşı ile birlikte yıllardır tarafsızlıkları ile bilinen İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılma kararlarını, terör örgütlerine destek verdikleri gerekçesiyle veto eden Türkiye, bu iki ülkenin PKK, PYD, YPG ve FETÖ’ye karşı net bir tavır almasını istiyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün (28 Haziran) Madrid’e uçmadan önce konu hakkında verdiği demeçte, “Biz kuru laf istemiyoruz, netice istiyoruz. Biz orta sahada top çevirmekten bıktık” demişti. 

İzleyin: Erdoğan’dan NATO’ya rest & Ankara kiminle pazarlık istiyor?

İzleyin: Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO başvurusunu reddetmeli mi? | Işın Eliçin, Serhat Güvenç ve Soli Özel izleyicilerin sorularını yanıtladı

“F-16’lar konusunda ciddi bir uyarı yapıldı”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in haftalardır Türkiye ile iki İskandinav ülkesi arasında yürüttüğü müzakerelerin vurgulandığı haberde, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de bu konu hakkında perde arkasından da olsa yaptığı baskıya dikkat çekildi ve şu ifadeler kullanıldı:

“Amerika’nın görünmeyen perde arkası baskısı da Stoltenberg’e yardım etti. ABD, Türkiye’yi, F-16 savaş uçaklarının alımının Kongre’de bloke edilebileceğine dair ciddi şekilde uyardı.”

Kaynak: Economist

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.