Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongresi’nden F-16 onayı gelecek mi? – Prof. Dr. Serhat Güvenç: “Türkiye, İsveç ve Finlandiya üyeliğine dair tutumunda esneme göstermezse Türkiye-ABD ilişkilerinde kötüleşme olabilir”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün (18 Mayıs) New York’ta ikili ilişkileri görüşmek üzere bir araya gelecek. Çavuşoğlu’nun ziyaretini ve ABD Kongresi’nin F-16 adımını Prof. Dr. Serhat Güvenç Medyascope için değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün (18 Mayıs) Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının Dışişleri Bakanları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirecek. Çavuşoğlu, toplantıdan önce “Bu mekanizmanın amacı ikili ilişkilerimizde ve bölgede yaşadığımız sorunların, görüş ayrılığı içinde olduğumuz konuların çözülmesi ya da bu konuda nasıl birlikte hareket edebiliriz diye çalışmalar yapmak” dedi.

Çavuşoğlu’nun ziyaretini ve Joe Biden yönetiminin Kongre’den Türkiye’ye F-16 satışı için onay verilmesini istediğine yönelik haberleri Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Güvenç, Medyascope‘a değerlendirdi.

“Türkiye’nin S-400 alması Kongre’de tatsız bir tortu bıraktı”

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının Kongre’de tatsız bir tortu bıraktığını söyleyen Güvenç, Türkiye ve ABD ilişkilerinin bu sebeple gerildiğine işaret etti. Güvenç, Türkiye’nin S-400 konusundaki tutumunun Kongre tarafından güvenilmez bir müttefik olarak yorumlandığını belirtti.

“Beyaz Saray, Kongre’yi ikna etmişe benziyor”

Kongre’de Türkiye’nin stratejik çıkarlarını savunacak kimsenin kalmadığının altını çizen Güvenç, “Geçmiş örneklerden biliyoruz, ABD yönetiminin kararı bu tür satışlarda belirleyici olur. Beyaz Saray, Kongre’nin onayını almayacak bu çapta bir satışa ilişkin Kongre’den gayriresmi yeşil ışık almadan kendi itibarını riske sokup resmi prosedürü başlatmaz” dedi. F-16 ve çeşitli askeri teçhizatların satışına ilişkin Beyaz Saray ve Kongre arasında bir mutabakata varılmış olabileceği görüşünü paylaşan Güvenç, “Beyaz Saray, Kongre’yi ikna etmişe benziyor” diye konuştu.

Video: ABD-Türkiye ittifakının F-16 sınavı – Konuklar: Fatih Ceylan & Sinan Ülgen

F-16 satışı riske girebilir

Güvenç, Çavuşoğlu’nun görüşmesinden önce bu haberlerin gündeme taşınması için “Bu konunun gündeme getirilmesi aslında Türkiye’ye ‘pişmiş aşa su katma’ mesajı vermek” ifadelerini kullandı. Güvenç,
Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine karşı çıkan Türkiye’ye F-16 siparişinin riske gireceğine dair bir işaret verildiğini şu sözlerle dile getirdi:

“Türkiye, İsveç ve Finlandiya üyeliğine dair tutumunda esneme göstermezse hem Türkiye-ABD ilişkilerinde kötüleşme bekleyebiliriz hem de Türkiye’ye F-16 satışı konusunda Biden yönetiminin Kongre’den büyük güçlükle elde ettiği onayında riske girdiğini söyleyebiliriz.”

Video: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto kararından döner mi?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.