Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı: “Biz bitti demeden bu dava bitmez”

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde yaşamını yitiren 33 aydın ve sanatçı ile iki otel görevlisi katliamın 29’uncu yıldönümünde kentte düzenlenen törenlerle anıldı.

Sivas Katliamı’nın 29. yılında Türkiye’nin birçok yerinden kente giden binlerce kişi, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sivas şubeleri önünde bir araya geldi ve Bilim Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçti. Katılımcılar, “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar”, “Madımak Oteli müze olacak” sloganları attı.

Pirha‘nın haberine göre, Alevi Bektaşi Federasyonu, PSAKD, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkevleri, Devrimci 78’liler Federasyonu, Kamu Emekçileri Sendikası Federasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Ankara Dersimliler Derneği, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü yürüyüşe destek verdi.


Katılımcılar Madımak Oteli’nde yaşamını yitirenleri karanfiller bırakarak andı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından, semah dönüldü.

“Gerçek anlamda adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz”

Alevi dernekleri adına ortak açıklamayı okuyan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, “Bu otel hâlâ yanıyor ve ışık saçıyor. Devletin mahkemelerinin kararları bizim için yok hükmündedir. Bu insanlığa karşı işlenmiş suçtur. Biz bitti demeden bitmez bu dava. Zaman aşımına asla uğrayamaz. Gerçek anlamda adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz. Tüm kesimler bir araya gelecek, kol kola gireceğiz ve böyle mücadele edeceğiz. Burada sadece 33 can yakılmadı. Laiklik, adalet, hukuk, demokrasi, her şey yakıldı. 2 Temmuz, bugünkü gibi tek adam rejimini getirmek için yapıldı. Bugünkü siyasi iktidarın yol yürüdükleri yaktı canlarımızı. Tarihiyle yüzleşmeyen toplumlar çürür. Bugün çürümüş durumdayız. Çok acı çektik ama doğrularımızdan ve inancımızdan asla geri adım atmadık, atmayacağız. Alevilerin talebi belli. 30 yıldır haykırıyoruz. Özgürlüğü, demokrasiyi, adaleti, biz getireceğiz” dedi.

Resmi anma sabah saatlerinde yapıldı

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu ile çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan heyet ise sabah saatlerinde Madımak Oteli’ne giderek yaşamını yitirenler anısına karanfiller bıraktı.

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren yazar, çevirmen Asım Bezirci İstanbul’da, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. Divriği Kültür Derneği tarafından organize edilen anmaya, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz, katledilenlerin aileleri, TMMOB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Battal Kılıç, Divriği Kültür Derneği Başkanı Orhan Akkaya, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyeleri, Türkiye Yazarlar Sendikası üyeleri, Hacı Bektaş Veli Derneği üyeleri, eski milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve Grup Yorum üyeleri katıldı.

Ankara’da miting

Ankara-Anıtpark’ta da Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenler için bir miting düzenlendi. Alevi Bektaşi Federasyonu ve PSAKD öncülüğünde düzenlenen mitinge, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Saat 17:00’de Beşevler Metro önünde toplanan katılımcılar, Anıtpark’taki miting alanına yürüdü. Mitingde “Sivas’ı unutturmayacağız”, “Elini inancımdan çek” ,”Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Madımak Oteli utanç müzesi olacak” pankartları taşındı ve hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. 

Davayı zaman aşımına uğratmak isteyenlerin karşısında durmalıyız”

Mitingde, Sivas Katliamı davasında yargılanan üç sanığın firari olduğu ve yargılamanın adil yapılmadığı vurgulandı. PSAKD’den İsmail Ateş, “Davayı zaman aşımına uğratmak istiyorlar. Biz bunun karşısında durmalıyız. Eşit yurttaşlık hakkımızı talep etmekten vazgeçmemeliyiz. Eşit yurttaşlık hakkımızı, bu coğrafyada kim eziliyorsa onlar için de talep ediyoruz” dedi. 

Miting için verilen alana tepki gösterildi 

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ablası Nilgün Karababa ise anma için Anıtpark’ın gösterilmesine tepki gösterdi. Karababa, “Biz bu anmaları kalabalık kitlelerle yapardık. Bizi bu alana sıkıştıranlara karşı bir dakika ıslık çalalım” dedi. Katılımcılar, ıslık ve yuhalamalarla Karababa’ya destek verdi. Konuşmaların ardından Sivas Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak, “yaşıyor” sloganları atıldı. Miting, Grup Günyüzü’nün konseri ile sona erdi. 

Siyasilerden anma mesajları

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.