Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 131. gün: Rusya, Lıçısank’ı ele geçirdi, Türkiye, tahıl yüklü Rus gemisine el koydu

Rusya, Lıçısank kentini ele geçirerek Luhansk bölgesini tamamen kontrolü altına aldı. Türkiye, Ukrayna’nın isteği üzerine Rus bayraklı bir tahıl gemisine el koydu. Avustralya, Ukrayna’ya askeri yardımı artırma sözü verdi. Savaşın 131. gününde bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.

Ukrayna ordusu, doğudaki Lıçısank kentinin Rus güçlerinin eline geçtiğini doğruladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Lıçısank için verilen yoğun çatışmaların ardından, Ukrayna savunma güçleri ellerindeki mevkilerden ve hatlardan çekilmek zorunda kaldı” denildi.

Daha önce Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Lıçısank’ı ele geçirerek Luhansk bölgesini tamamen kontrol altına aldıklarını duyurmuştu. Ukraynalı yetkililer ise “Ukrayna güçlerinin hayatının kurtarılması için çekilme kararı alındığını” söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, uzun menzilli batı silahlarının yardımıyla Lıçısank’ı geri kazanma sözü verdi.

Türkiye, Ukrayna’nın isteği üzerine Rus bayraklı tahıl gemisine el koydu

Rusya’nın işgali altında bulunan Berdyansk’tan hareket eden tahıl yüklü bir geminin Karasu Limanı açıklarına ulaşmasının ardından Ukrayna, Türkiye’nin gemiye el koymasını talep etti.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Kiev hükümetinin talebi üzerine gemiye el konulduğunu söyledi. Bölgedeki Reuters muhabirleri ise dün (3 Temmuz) gemide ve etrafında bir hareketlilik görmediklerini aktardı. 

Avustralya, Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım sözü verdi

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kiev ziyaretinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basın açıklaması yapan Albanese, “savaş ne kadar sürerse sürsün” ülkesinin Kiev yönetimini destekleyeceğini belirterek, Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım gönderilmesi için söz verdi.

Avustralya’nın sağladığı askeri yardım paketinin 100 milyon Avustralya Doları değerinde olduğu, insansız hava araçları ve 34 zırhlı aracı kapsadığı bilgisi paylaşıldı. Albanese, 16 Rus bakan ve oligarka uygulanan seyahat yasağına ve Rusya’dan altın ithalatına son verildiğini de duyurdu.

Derleyen: Emine Bıçakcı

Kaynak: BBC, Reuters, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.