Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erzurum’da Kuran kursu davasında iki sanık tutuklandı – Sanık yakınları avukatlara saldırdı

Haber: Senem Büyüktanır – Cansu Timur

Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Kuran Kursu’nda “çocuğa işkence yapmak” suçlamasıyla bir yurt müdürü ve bir belletmenin yargılandığı davada, sanıkların tutuklu yargılanmasına karar verildi. Sanıkların yakınları, duruşma öncesi ve sonrasında davacı ailelere, “AKP düşmanı, Allahsız kitapsız, dinsiz” hakaretlerinde bulundu ve fiziki olarak saldırdı. Sanık yakınları, aileleri korumak için araya giren davanın avukatları Çisel Demirkan ve Ahmet Kılınç’a da saldırdı. 

Kuran kursunda yedi çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasından Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan H.A., 119 yıl altı ay hapis cezası aldı ve bu cezadan dolayı hükümlü olarak cezaevinde. Mahkeme, Kuran kursunda çocuklara “işkence” yaptıkları suçlamasıyla üç yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan sanıklar U.G. ve N.K. hakkında da tutuklama kararı verdi. Mahkeme ayrıca, çocukların ifadelerinin Çocuk İzleme Merkezi’nde uzman eşliğinde alınmasını da kararlaştırdı.  

Davayı gönüllü olarak üstlenen Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatları Çisel Demirkan ve Ahmet Kılınç, sanıkların yakınlarının davacı ailelere hakaret ettiğini ve fiziki şiddet uyguladığını söyledi. Demirkan ve Kılınç, aileleri korumak isterken saldırı ve tehdide maruz bırakıldıklarını da belirtti. 

“Mağdur olan bizim müvekkillerimiz ama biz linç edilmekten korktuk”

Avukat Çisel Demirkan, saldırıya ilişkin şöyle konuştu: “Çevik kuvvete rağmen sanıkların ailelerinden büyük bir saldırıya maruz bırakıldık. Biz, bütün gün zor durumdaki çocuklarla karşılaşıyoruz. Bugün, bu çocuklar istismar ediliyor. İstismar edenlerin yakınları, şikayetçi olan ailelere saldırıyor. Biz orada sizin de çocuğunuzu koruyoruz. Ne biçim bir şeydir bu? Mağdur olan bizim müvekkillerimiz ama sanki sanık bizmişiz gibi linç edilmekten korktuk. Sanki çocukları biz istismar ettik.”  

Ne olmuştu?

Erzurum’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Kuran Kursu’nda, yaşları 10 ile 11 arasında değişen yedi çocuk sistematik bir şekilde cinsel istismara uğradı. Sanık H.A. hakkında, “çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik, sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı, on iki yaşından küçük mağdurların cinsel istismarı, hakaret, müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak, çocuğun cinsel istismarı, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlamalarıyla açılan davada Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi, H.A.’yı 119 yıl altı ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.