Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

​Kanada hükümeti, ayrımcılığa maruz kalan yerli halka 20 milyar dolar tazminat ödeyecek

Kanada hükümeti dün (4 Temmuz) “ilk uluslar” olarak bilinen yerli halkların temsilcileriyle, ülkede ayrımcılığa maruz kalan yerli çocukların ve ailelerinin zararını tazmin edecek 20 milyar dolarlık bir tazminat anlaşması imzaladı.

Kanada’da hükümet ve yerli halkların temsilcileri, ayrımcılığa uğrayan yerli çocukların zararını karşılayacak bir anlaşmaya vardı. Yerlileri temsil eden İlk Uluslar Meclisi ve Ottawa hükümeti arasındaki anlaşma kapsamında, temel kamu hizmetlerinden yeterince faydalanamayan çocuklara ve ebeveynlerine yaklaşık 20 milyar dolar tazminat ödeneceği açıklandı.

Kanada İnsan Hakları Mahkemesi ve Kanada Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanması gereken anlaşmanın, ülkedeki yerlilere yönelik çocuk hizmetlerinde uzun vadeli bir reformu öngörüyor.

​Kanada İnsan Hakları Mahkemesi, 2016’da hükümetin yerli çocuklara ve ailelerine yerli olmayanlara kıyasla daha az kaynak ayırdığına karar vermişti. Hükümet ise 2020’de, mahkemenin ayrımcılığa uğrayan çocuklara 31 milyar dolar ödenmesine ilişkin kararına itiraz etmişti.

Ödemeler gelecek yıl başlayabilir

İlk Uluslar Meclisi’nin Manitoba Bölge Reisi Cindy Woodhouse, ödemelerin gelecek yıl başlayacağını umduğunu söyledi ve “Müzakereler boyunca çocuklarımızı gönüllerimizde ve dualarımızda tuttuk” dedi. 

Yerli Halk Hizmetleri Bakanı Patty Hadju da “Tarihi hasarlar tarihi tazminatlar gerektirir. Bu sebeple İlk Uluslar partnerlerimizle beraber anlaşmanın başarıya ulaşması konusunda kararlıyız. Her çocuk başarılı olmak için ailesi, kültürü ve topluluğu eşliğinde eşit fırsatları hak eder” diye konuştu.

Kaynak: CBC, CTV News

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.