Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada hükümeti, ayrımcılığa maruz kalan yerli çocuklara ve ailelerine 31 milyar dolar tazminat ödeyecek

Kanada hükümeti, sosyal yardım sisteminde ayrımcılığa maruz kalan yerli çocuklara ve ailelerine 31 milyar dolar tazminat verileceğini açıkladı. Yetkililer dünkü (13 Eylül) açıklamalarında, Kanada’nın ayrımcılığa uğrayan koruyucu ailelere ve çocuklara 31,2 milyar dolar tazminat ödeyeceğini belirtti. Tazminat kararı yaklaşık 55 bin çocuğu etkileyecek.

Kanada İnsan Hakları Mahkemesi 2016 yılında, hükümetin yerli çocuklara ve ailelerine yerli olmayanlara göre daha az fon ayırdığına karar vermişti. Hükümet ise geçen ekim ayında mahkemenin ayrımcılığa uğrayan çocuklara 31 milyar dolar ödenmesine ilişkin kararına itiraz etmişti. Ancak Kanada hükümetinden dün (13 Aralık) yapılan açıklamada, temyiz davasının geri çekildiği ve tazminatın ödeneceği belirtildi. Hükümetin bu kararında, kilise okullarının bahçesinde bulunan çocuk mezarlarının kamuoyunda yol açtığı infialin etkili olduğu belirtiliyor.

“Tazminat paketinin büyüklüğü, kaç çocuğumuzun ailelerinden ve topluluklarından koparıldığının bir kanıtı”

Birinci Milletler Meclisi Ulusal Başkanı Rose Anne Archibald, hükümetin bu kararını, “Para adalet anlamına gelmez ancak ileriye doğru iyileşme yolunda olduğumuzun işaretidir. Önerilen tazminat paketinin büyüklüğü, kaç çocuğumuzun ailelerinden ve topluluklarından koparıldığının bir kanıtıdır” diyerek değerlendirdi.

Kilise okullarının bahçelerinde bin 100 çocuğun mezarı bulunmuştu

Geçen aylarda Kanada’da eski yatılı kilise okullarının bahçelerinde bin 100 çocuğun mezarı bulunmuştu. Ölen çocukların kaydının tutulmadığı ortaya çıkmış ve cesetlerden bazılarının üç yaşındaki çocuklara ait olduğunu belirlenmişti.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ülkesinde bulunan toplu mezarlar ve o dönem hakkında “Kanada tarihinin en karanlık dönemlerinden biri” demiş ve yerlileri asimile eden bu sistemden ötürü özür dilemişti.

Yerli çocuklara yönelik asimilasyon politikası

Kanada’da 19. yüzyıldan 20. yüzyılın sonuna kadar Amerika yerlileri, Inuitler ve Metislerin çocukları, hükümet ve dini yetkililer tarafından yönetilen ve bu çocukları asimile etmeyi misyon edinmiş yatılı okullara gitmeye zorlanıyordu. Bu okullarda çocukların pek çoğu yetersiz besleniyor, dövülüyor ve cinsel istismara uğruyordu.

Okul sistemi, yerli çocukları asimile etme girişimlerinin bir parçasıydı. Çocuklar, anadillerini terk etmeye ve Hıristiyanlığa geçmeye zorlanıyordu.

Katolik Kilisesi’nden özür bekleniyor 

2021 yılının Mayıs ayında, Kanada’nın Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Kamploops kentinde, önceki yıllarda asimilasyon merkezi olarak kullanılan bir yatılı okulun bahçesinde, 215 yerli çocuğa ait ceset kalıntılarına rastlanmıştı. Bulunan cansız bedenler bahçenin, isimsiz cenazelerin bulunduğu toplu mezarlık olduğunu ortaya çıkarmıştı. 

Kamloops Hint Yatılı Okulu adındaki kurum, 1890’da Katolik Kilisesi’nin önderliğinde kurulmuş ve 1978’de kapatılmıştı. Okul, yerli çocukların anadillerini konuşmalarını ve kültürel pratiklerini uygulamalarını önleyerek onları asimile etmek için kurulmuştu. Bu okul, benzer amaçlarla açılan Kanada çapındaki yatılı okullar ağının bir parçasıydı. Bu kurumlarda çocuklar fiziksel, duygusal ve cinsel şiddete ve zorla çalıştırmaya maruz kalıyorlardı.

Bu yılın başlarında Vatikan, Papa Francis’in uzlaşma çabalarına yardımcı olmak için Kanada’yı ziyaret etmeyi kabul ettiğini söylemişti. Ancak resmi bir tarih açıklanmadı ve Papa, Kanadalılar tarafından defalarca çağrılmasına rağmen kilisenin olaydaki rolü için resmi bir özür yayımlamadı.

Kaynak: BBC, Reuters

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.