Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de hükümet sallanıyor: Başbakan Johnson ne kadar dayanabilir? İstifalar basına nasıl yansıdı?

İngiltere’de, Başbakan Boris Johnson’a güvenlerini kaybettiklerini belirten Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, kabineden istifa ettiklerini açıkladı. Bu sabah saatlerinde de hem bakanların hem de hükümette görev alan bazı görevlilerin istifasının devam etmesiyle hükümet bir kez daha krize girdi. Peki İngiltere Başbakanı Boris Johnson bu krizlere daha ne kadar dayanabilir?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın kabinesi, Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid’in görevlerini bırakmalarının ardından bugün (6 Temmuz) yeni istifalarla sarsıldı. Aile ve Çocuk Bakan Yardımcısı Will Quince, Başsavcı Alex Chalk, Okul Standartları Bakanı Robin Walker ve Hazine Bakanı John Glen, aynı gerekçelerle istifalarını verdi.

Javid’in istifasının ardından Kabine Ofisi Bakanı Steve Barclay yeni Sağlık Bakanı; Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi ise Maliye Bakanı olarak atandı.

Kabinedeki bakanların istifası, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un, hakkındaki cinsel taciz iddialarını bildiği halde Muhafazakâr Parti Milletvekili Chris Pincher’ı başkan yardımcısı olarak atamaması gerektiğini kabul etmesi ve özür dilemeye çalışmasının ardından geldi.

Daha önce de güvenoylamasından kıl payı kurtulan Johnson, hükümetindeki son krizlerle birlikte güven kaybetti. Birçok gazete ve medya kuruluşu Johnson hükümetindeki son skandalları “Johnson krizin eşiğinde” başlıklarıyla duyurdu.

“Boris için oyun sonu”

The Mirror gazetesinin bugünkü (6 Temmuz) manşeti “Sonunda” başlığıyla Johnson hükümetinin yaşadığı skandalları ele aldı. Gazete, istifa krizini “Boris için oyunun sonu” diyerek duyurdu.

Johnson hükümetindeki skandalları Guardian ise “Başbakan son istifaların ardından krizin eşiğinde” başlığıyla manşetine taşıdı.

The Sun ise manşetinde “Köprüden önceki son çıkış” başlığını kullandı.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer ise Johnson hükümetinin yaşadığı skandallara atıfta bulunarak, “Muhafazakâr Parti bozuldu. Bir kişiyi değiştirmek ise bunu düzeltmeyecek” dedi. Starmer, Twitter hesabından da “Son yaşanan istifalar, hükümetin çöktüğünün kanıtıdır” mesajını paylaştı.

Johnson daha ne kadar dayanacak?

Johnson’ın geçen ayki güvenoylamasından kıl payı kurtulması kendisine 12 ay dokunulmazlık sağladı ancak Muhafazakâr Parti’deki bazı milletvekilleri, dokunulmazlık süresini kısaltmak için parti kurallarını değiştirmeye çalışıyor. Bazı milletvekilleri ise kabinenin önde gelen bakanlarına Johnson’a karşı hareket etmeleri için çağrıda bulunmuştu.

Johnson’ın görevden nasıl alınabileceğine ve yeni aday belirleme sürecinin nasıl işleyeceğine ilişkin seçenekler arasında şunlar yer alıyor:

  • Johnson partisinin ve kabinenin çok fazla üyesinin desteğini kaybettiğine karar verebilir ve istifa edebilir. Fakat kendisi şimdiye kadar bunu yapmaya istekli olduğuna dair hiçbir işaret göstermedi.
  • Kabinenin birkaç üyesi daha istifa edebilir ve Johnson’ı istifaya çağırabilir ancak Dışişleri Bakanı Liz Truss, Savunma Bakanı Ben Wallace ve Seviye Atlama Bakanı Michael Gove da dahil olmak üzere kabinenin diğer üst düzey üyeleri görevlerinde kalır.
  • Bazı milletvekilleri, şu anda izin verilenden daha kısa sürede yeni bir güven oylaması yapabilmek için parti kurallarını değiştirmeye çalışıyorlar. Kuralları belirleyen 1922 Komitesi’nin üyelik seçimleri kısa süre içinde yapılacak. Johnson, olası bir güvenoylamasından sonra iktidarını kaybedebilir.

Johnson iktidarını kaybederse yerine kimler gelebilir?

Johnson’ın istifa etmesi veya iktidardan düşmesi durumunda yerine gelecek adaylar arasında Johnson’a yüzde yüz destek olacağını açıklayan Dışişleri Bakanı Liz Truss, eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Savunma Bakanı Ben Wallace, Maliye Bakanlığı’ndan istifa eden Rishi Sunak ve yerine atanan Nadhim Zahawi yer alıyor.

Ayrıca eski Savunma Bakanı Penny Mordaunt ise kabinede tartışılan isimlerden birisi.

Kaynak: Guardian, Reuters

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.