Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

​Telkadayıfa benziyor: Avustralya’da yeni bir sünger yengeç türü keşfedildi

Batı Avustralya sahillerinde “Lamarckdromia beagle” isimli yeni bir sünger yengeci türü keşfedildi. Başında canlı bir süngerle yaşayan yengeç, pençesiyle kestiği sünger parçalarını yırtıcılardan korunmak için kendisine bir zırh haline getiriyor. 

​Batı Avustralya sahillerinde bir aile “korkunç” olarak niteledikleri şapkalı yengeci kıyıda bulduktan sonra tanımlanabilmesi için Batı Avustralya Müzesi’ne gönderdi. Müze kuratörü Andrew Hoise ve deniz biyologu Colin McLay yengeci müzenin diğer türleri ile kıyasladı ve yengecin yeni bir tür olduğunu fark etti. 

Yeni türe, biyolog ve doğa tarihçisi Charles Darwin’in araştırma gezisine çıktığı İngiliz kraliyet gemisi HMS Beagle’a ithafen “Lamarckdromia beagle” adı verildi. 

Birkaç yüz metreye kadar sığ sularda, deniz süngerlerinin genellikle bulunduğu yerlerde görülen sünger yengeçleri ahtapotlar ve büyük balıklar gibi yırtıcılardan korunmak için süngerleri başlarında taşıyor. Zehirli olabilecek çeşitli kimyasallar püskürten süngerler, yengeci yemeye çalışan avcılar için bir savunma mekanizması işlevi görüyor. 

ABC News‘a konuşan Dr. Andrew Hosie, bu yengeçlerin süngerlerle ilişkilerini, “Yengeçler süngerleri kırparak onlara şekil veriyor, vücutlarını sarmak için süngerlerin büyümesine izin veriyor ve onları ahtapot ve balıklar gibi yırtıcılara karşı koruyucu bir şapka veya örtü olarak kullanıyor” ifadeleriyle açıkladı.

Bu yengecin keşfi ve bilimsel sınıflandırması Zootaxa dergisinde yayımlanan bir makale ile tescillendi. Aynı makalede Lamarckdromia beagle’ın yanı sıra bazı diğer sünger yengeçlerinin keşfi de tescil edildi ancak hiçbirinde Beagle’daki gibi altın rengi bir deri bulunmuyor. 

Beagle’a en çok benzeyen tür ise Lamarckdromia excavata. 

Kaynak: Australian GeographicGeo TV

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.