Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsveç Başbakanı Andersson, Sol Parti milletvekillerinin PKK bayrağı ile poz vermesini kınadı

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Sol Parti milletvekilleri Daniel Riazat, Momodou Malcom Jallow ve Lorena Delgado Varas’ın PKK ve YPG bayrakları ile poz vermesini kınadı. Andersson, “Bu bayrakla poz vermek uygunsuz” dedi.

Başbakan Magdalena Andersson, İsveç’in resmi haber ajansı TT’ye verdiği demeçte, “PKK sadece İsveç’te değil, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de terör örgütü listesinde. Bu bayrak ile poz vermek aşırı derece uygunsuz” diyerek; Sol Parti milletvekillerinin PKK ve YPG bayrakları ile fotoğraf çektirmesini kınadı.

Dışişleri Bakanı Ann Linde de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında söz konusu milletvekillerine tepki gösterdi. Twitter paylaşımında Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johannson’u da etiketleyen Linde şu ifadeleri kullandı:

“Bu kesinlikle kabul edilemez. PKK, 1984 yılında Olof Palme hükümeti tarafından terörist örgüt ilan edilen ve birçok masumun canına kıyarak vicdanları yaralayan bir örgüttür. Sol parti PKK eylemini derhal bırakmalıdır.”

“Bütün bunlar NATO’ya katılmak için”

PKK bayrağı ile poz veren Sol Parti Milletvekili Lorena Delgado Varas ise İsveç hükümetini ikiyüzlü davranmak ile suçladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Suriyeli Kürtler IŞİD’e karşı savaşırken bunu övüyorlardı. Şimdi ise diktatör Erdoğan’a yakınlaşmak için takla atıyorlar. Tüm bunlar NATO’ya katılmak için.”

“Terör örgütlerinin misafirhanesi”

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş ile birlikte NATO’ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini terör örgütlerine karşı yeterince mücadele etmediği ve savunma sanayi alanındaki yasakları kaldırmadığı gerekçesiyle veto etmekteydi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iki İskandinav ülkesini “terör örgütlerinin misafirhanesi” olarak nitelendirmiş ve “PKK’sı, DHKP-C’si İsveç’te, Hollanda’da yuvalanmış durumdalar ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil” demişti.

Geçtiğimiz hafta İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri iki saat süren görüşmelerin ardından üçlü bir mutabakat metni imzalamış ve bu metinde İsveç ve Finlandiya’nın PKK ile mücadele edeceği belirtilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.