Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 134. gün: Lavrov G20 Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne katılacak, Slovyansk’ta sivillerin tahliyesi devam ediyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 134. günü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bali’deki G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Endonezya’ya gitti. Rus birliklerinin Slovyansk kentine düzenlediği saldırıdan sonra şehirde tahliyeler devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana 9 milyon insan Ukrayna’yı terk ettiğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yarın Bali’de düzenlenecek G20 Dışişleri Bakanları Zirvesi’ne katılmak için bugün Endonezya’ya gitti. G20 Zirvesi, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başladığı günden bu yana dışişleri bakanlarının ilk kez yüz yüze geleceği zirve olma niteliği taşıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lavrov ile görüşmeyeceklerini açıkladı.

21 bin savaş suçu iddiasıyla ilgili soruşturma açıldı

Ukrayna, Rusya’nın işgalinin başlamasından bu yana Rusya tarafından işlendiği düşünülen 21 binden fazla savaş suçunu araştırdığını açıkladı. Başsavcı Irina Venediktova, Ukrayna’nın günde 200 ile 300 savaş suçu ihbarı aldığını söyledi. Venediktova, pek çok davanın gıyabında yapılacağını kabul etmekle birlikte kovuşturmalara devam etmenin “adalet meselesi” olduğunu vurguladı. Moskova hükümeti ise işgalin başlamasından bu yana savaş suçu işlemediğini iddia ediyor.

Sivillerin tahliyesine devam ediliyor

Slovyansk’tan sivillerin tahliyesi bugün (7 Temmuz) de devam etti. Belediye Başkanı Vadim Lyakh, 110 bin kişiden 23 bininin hâlâ Slovyansk’ta olduğunu ancak Rusya’nın şehri kuşatamadığını iddia etti. Donetsk valisi de bölgedeki 350 bin kişiyi şehri tahliye etmeye çağırdı.

“Ukrayna tahılını Ortadoğu’ya satacağız”

Ukrayna’nın işgal altındaki Zaporijya şehrinin Rusya destekli yönetiminin başkanı Yevgeny Balitski, Zaporijya’nın Ukrayna’nın tahılını Ortadoğu’ya satmayı planladığını söyledi. Anlaşmaya dahil olan başlıca ülkeler Irak, İran ve Suudi Arabistan. 

Ukrayna ise defalarca Rusya’yı tahıl çalmakla suçlarken, Moskova ise bu suçlamaları reddetti.

NASA’nın Harvest misyonuna göre, Rus birlikleri Ukrayna’nın ekilebilir topraklarının yaklaşık yüzde 22’sini işgal etti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana NASA, savaşın küresel gıda sistemi üzerindeki etkisine odaklanıyor. Bulgular, kış mevsiminin  yüzde 28’inin ve bahar bitkilerinin yüzde 18’inin ekildiği Ukrayna tarlalarının Rus işgali altında olduğunu ortaya koydu.

Tahliyelere rağmen Lısıçansk’ta 15 bin sivil kaldı

Luhansk Valisi Serhiy Haidai, 15 bin sivilin kaldığı Lısıçansk çevresindeki köylerde direnişin sürdüğünü açıkladı. Haidai, Telegram hesabından Lısıçansk’taki son durum hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Lısıçansk’tan gelen bugünün videolarını izlemek acı verici. Putin’in birlikleri yollarına çıkan her şeyi yakıp yok eden kavrulmuş bir toprak politikasına bağlı.”

Analistler: “Lısıçansk’ta Rusya gerçek bir ilerleme kaydetti”

Analistler, Rusya’nın Lısıçank’ı işgalini “gerçek bir ilerleme” olarak nitelendiriyor. Bununla birlikte Rus ordularının Ukrayna’nın doğusunda “iyi bir işbirliği” gösterdiğini belirtiyor.

Batılı yetkililer ise Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının sürdürülebilirliğinin “zorlu” olduğunu ancak Ukrayna ordusunun mühimmat ve moral üzerindeki etkisini “olağanüstü” olarak nitelendirdi.

9 milyon kişi Ukrayna’yı terk etti

UNHCR, Rusya’nın işgalinden bu yana yaklaşık 9 milyon kişinin Ukrayna’yı terk ettiğini söyledi. Rusya’nın ülkenin doğusundaki saldırısını arttırmasıyla birlikte, Ukraynalı yetkililer tahliye çağrılarını arttırdı.

Zelenski: “Avrupa’dan gelen silahlar tam kapasite çalışıyor”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Avrupa ülkelerinden gelen ağır silahların cephede tam kapasite çalışmaya başladığını söyledi. Zelenski, her gece yaptığı video konuşmasında Ukrayna ordusunun lojistik için önemli olan Rus depolarını ve yerlerini hedefleyebildiğini belirtti.

Ukrayna ordusu, zorunlu askerlik için uygun olan erkeklerin kayıtlı oldukları bölgeyi terk etmelerini yasaklayacak bir izin sistemi getirme planlarını duyurdu. 1992’deki mevzuata dayanan hareket ülkenin silahlı kuvvetlerinin, potansiyel askerleri daha kolay bulmasını sağlamayı amaçlıyordu ancak mevzuat tepkilere neden oldu.

Kaynak: Guardian, BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.