Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ülke genelinde iş bırakan hekimler polis barikatlarını aştı, Fahrettin Koca’yı istifaya çağırdı

Hekimler ve sağlık çalışanları, hasta yakını saldırgan Mehmet Akçay’ın öldürdüğü doktor Ekrem Karakaya için iş bıraktı. Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapan hekimlere polis saldırdı. Sağlıkta şiddetin bilinçli olarak önlenmediğine dikkat çeken hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı, “İstifa edemiyorsa görevden affını istesin” sözleriyle istifaya çağırdı.

Haber: Senem Büyüktanır, Aytuğ Özçolak, Ali Macit, Ali Deniz, Ferit Aslan

İki günlüğüne iş bırakan hekimler bugün ülke genelinde sağlıkta şiddetin önlenmemesini protesto etti. İl Sağlık Müdürlükleri önüne yürümek isteyen hekimler ve sağlık çalışanları ile polis arasında arbede yaşandı. Medyascope muhabirleri, İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’daki eylemleri takip etti.

İstanbul’da polisin kurduğu dört barikatın tamamı aşıldı

İstanbul’daki eylem İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde saat 12:00 civarında başladı. Yürüyüşe dört kortej katıldı. Dört kortejin karşısında ise çok sayıda çevik kuvvet ekibi vardı. Doktorlar, basın açıklamasının ardından İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne doğru yaklaşık dört kilometre yürüdü. 

Polis, biber gazı kullandı

Çapa Tıp Fakültesi önüne kurulan ilk polis barikatını doktorlar aşsa da protestoya katılanların bir grubu dışarıda, bir grubu ise içeride kaldı. Yürümeyi başaran grup yaklaşık 200 metre sonra tekrar durdurulurken dışarda kalan gruba ise polis biber gazıyla müdahale etti. Polisle sağlık çalışanları arasındaki arbedenin ardından barikatı aşmayı başaran hekimler Haseki Hastanesi’ne doğru ilerledi. Buraya yaklaşık 200 metre kala polisler tekrar hekimlerin önünü kesti. Bu sırada polislerle gazeteciler arasında da arbede yaşandı. 

Müdürlük önünde polis helikopteri

Son barikat da aşıldıktan sonra hastaneye varan hekimlerin oluşturduğu korteje Haseki Hastanesi’nde görev yapan doktorlar da katıldı. Kortejdeki doktorlar koşarak İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önüne gitmeyi başardı. Polis İl Sağlık Müdürlüğü önüne de barikat kurdu. Müdürlük binası önünde basın açıklaması yapan doktorların üzerinde polis helikopteri gezdirildi. Müdürlüğe ulaşmayı başaran hekimler sloganlar atarak protestoya devam etti. 

“Bizi öldürenlere de gocunmadan hizmet vereceğiz”

Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde toplanan hekimler ve sağlık çalışanları sağlıkta şiddetin bilinçli bir şekilde engellenmendiğine dikkat çekti. Eylemde sıklıkla Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı istifaya çağıran sloganlar atıldı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimleri adına söz alan Prof. Dr. Murat Akova,“Sağlık hizmeti bizi üzen, kıran, öldüren herkes için. Onlar da bir gün sağlık hizmetine muhtaç olurlarsa bize gelecekler ve biz hiç gocunmadan onlara hizmet vereceğiz. Bütün bunlara sebep olanları unutmamalıyız ki günü geldiğinde hepsini tükürüklerimizle boğabilelim “ diye konuştu.

“Onurlu bir bakan istifa etmeliydi onu bile yapamıyor”

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Onurlu bir bakan istifa etmeliydi onu bile yapamıyor” dedi. Açıklamalarda sıklıkla istifaya çağrılan Fahrettin Koca için “İstifa edin bunu beceremiyorsanız görevden affınızı isteyin” denildi. Eylemde, “Yaşamak yaşatmak istiyoruz, Şiddet büyüyor sorumlular izliyor, Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

“İnsan onuruna yaraşır şekilde ölmek insan hakkıdır”

Asistan hekimler, anabilim dalı başkanlarının iş bırakma eylemlerine katılmalarına izin vermediklerine dikkat çekti. Asistan hekimler adına söz alan Dr. Tahsin Rollas,  “Meslektaşımız katledilirken sosyal medyada hasta peşinde koşan meslektaşlarımız, sıradaki kurbanın içimizden biri olmayacağını nereden biliyoruz. Sabah ailemize sarılarak çıktığımız eve akşam geri dönebileceğimizi nereden biliyoruz. Devlet bizim can güvenliğimizi sağlayana kadar direnmeliyiz. Yaşamak ve insan onuruna yaraşır şekilde ölmek en temel insan haklarıdır” diye konuştu.

“Bize sağlık ordusu deniliyor ama kendi halkımız bizi vuruyor”

Diyarbakır’da iş bırakan hekimler ve sağlık çalışanları il sağlık müdürlüğü bahçesinde basın açıklaması yaptı. Sağlık Müdürlüğü önünde güvenlik önlemi alan polis önce bahçeye girişe izin vermedi. Ardından yapılan görüşmeler sonucu bahçede basın açıklamasına izin verildi. Eyleme, kentteki bütün hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) yanı sıra bazı özel hastaneler de katıldı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Mahmut Noyan, bugün basın açıklaması yaparken, kendilerine direnç gösterildiğini, sağlıkta şiddetin bir boyutununda idarenin kendilerine gösterdiği şiddet olduğunu söyledi. Kendilerine sağlık ordusu dendiğini belirten Noyan,“Ordular savaşlarda kaybeder, biz kendi halkımız tarafından vuruluyoruz” dedi.

Yayın yasağı getirilerek sorumlular gizleniyor

Diyarbakır Tabip Odası başkanı Dr. Elif Turan ise sorumlulardan hesap soracaklarına dikkat çekerek, sağlık kurumlarında silahlı saldırıların artması üzerine 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasını önerdiklerini hatırlattı. Taleplerinin göz ardı edildiğini belirten Turan, şiddetin kaynağının toplumsal bağlamından koparılarak bireysel olaylara indirgendiğini, yayın yasağı getirilerek bireylerin sağlıkta şiddete ilişkin sorumluluklarının gizlendiğini vurguladı.

“Sağlıkçıya değil katile barikat”

İzmir Konak’taki İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan hekimler ve sağlık çalışanları, Ekrem Karakaya’nın fotoğraflarını taşıyarak “Şiddet varsa hizmet yok”, “Bakan istifa” sloganları attı.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Ceylan Özkan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının şiddet karşısında tahammüllerinin kalmadığını vurgulayarak şiddetin önlenebilir olduğunu dile getirdi.

Sorunun “Çözüme niyetli bütünlüklü politikalarla” aşılabileceğine dikkat çeken Özkan, “Bizler bu konuda, yaşam hakkımızı, sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları için, gücümüzü; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz”dedi. 

Basın açıklamasının ardından “Bakan istifa”, “Sağlıkçıya değil katile barikat” sloganlarıyla İzmir Valiliği’ne yürüyen hekimler ve sağlık çalışanları oturma eylemi yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.