Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (99): El Dorado’da başladı, Godfather’da ünlendi | James Caan’ın akıllarda kalan beş filmi

İlk büyük çıkışını “Red Line 7000” ve “El Dorado” filmleriyle yapan ve “The Godfather” serisindeki Sonny Corleone rolüyle tanınan Amerikalı aktör James Caan, 82 yaşında hayatını kaybetti. James Caan’ın oynadığı akıllarda kalan beş filmini sizin için derledik.

“The Godfather” serisindeki Sonny Corleone rolüyle tanınan ve 1970’lerde bir dizi önemli filmde rol alan Amerikalı aktör James Caan 82 yaşında hayatını kaybetti. Rol arkadaşları, Caan’ın vefatının ardından taziye mesajları paylaştı.

Hofstra Üniversitesi’nde okuduktan sonra oyunculukla ilgilenmeye başlayan Caan, burada yol arkadaşı Francis Ford Coppola ile tanıştı. Televizyon ve sinemadaki küçük rollerden sonra Caan, büyük çıkışını 1965’te iki Howard Hawks filmiyle, “Red Line 7000” ve “El Dorado” ile yaptı.

Ancak Caan’ı herkese tanıtan film “The Godfather” oldu.

James Caan, 1980’li yılların başında bir dönem kamuoyu önünden uzaklaşmıştı. Aktör bu dönemi, kız kardeşinin vefatından ve uyuşturucu bağımlılığından dolayı “çok korkutucu günler” olarak tanımlıyordu.

İşte James Caan’ın oynadığı en iyi beş rol:

5. El Dorado (1967)

El Dorado, Howard Hawks tarafından yönetilen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı bir film. John Wayne ve Robert Mitchum gibi oyuncuların rol aldığı filmde James Caan, bıçak fırlatan kumarbaz Mississipi karakterini canlandırdı. Caan, çok iyi bıçak fırlatan kumarbaz Mississipi rolünü üstlendiğinde 27 yaşındaydı.

4. Ölüm Kitabı (1990)

“Ölüm Kitabı (Misery)”, 1990 ABD yapımı korku-gerilim filmi. Film, 1 Şubat 1991’de Türkiye’de sinemalarda gösterime girmişti. Senaryosunu William Goldman, Stephen King’in 1987’de yazdığı aynı adlı romanından uyarlayıp yazmış; filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını Rob Reiner üstlenmişti. Filmin başrollerinde ise James Caan, Kathy Bates, Lauren Bacall ve Frances Sternhagen yer almıştı.

Caan filmde “bir numaralı hayranı” tarafından yeni bir roman yazması için rehin alınan Paul Sheldon isimli bir roman yazarını canlandırıyordu.

3. Uzaktaki Köprü (1977)

“Uzaktaki Köprü” veya “Savaş Köprüleri (A Bridge Too Far)”, Cornelius Ryan’ın yazdığı aynı isimli kitaptan uyarlanan 1977 yapımı film. Richard Attenborough’ın yönetmenliğindeki filmde Dirk Bogarde, Michael Caine gibi oyuncuların yanında James Caan da rol aldı. 

Caan, filmde Eddie Dohun (Charles Dohun) adındaki 502. Piyade Alayı 101. Hava İndirme Tümeni’nden bir çavuşu oynadı.

2. Komik Kadın (1975)

“Komik Kadın (Funny Lady)”, Herbert Ross tarafından yönetilen 1975 tarihli Amerikan müzikal komedi-drama filmi. Filmin başrollerinde Barbra Streisand, James Caan, Ömer Şerif, Roddy McDowall ve Ben Vereen oynadı.

James Caan, filmde Billy Rose karakterini canlandırdı. Caan, bu rolüyle 33. Altın Küre Ödülleri’nde Komedi ve Müzikal kategorisinde en iyi erkek aktör ödülüne aday gösterildi.

  1. Baba (1972)

Baba (The Godfather), Mario Puzo’nun 1969’da aynı adlı en çok satan romanından uyarlanan, senaryoyu Puzo ile birlikte yazan Francis Ford Coppola’nın yönettiği 1972 tarihli bir Amerikan suç filmi.

Filmin başrollerinde Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Sterling Hayden, John Marley, Richard Conte, Diane Keaton, John Cazale ve James Caan yer alıyor.

Caan’ın başta Michael Corleone rolü için seçmelere girdiği ve stüdyo yöneticileri tarafından istenen isim olduğu belirtilmişti. Ancak Coppola’nın ısrarı üzerine bu rol Al Pacino’ya verildi. Böylece Sonny Corleone rolü de James Caan’ın oldu. Bu rol, Caan’a ilk ve tek Oscar adaylığını getirdi.

Caan, iki yıl sonra “Baba: Bölüm II’nin (The Godfather: Part II)” sonlarına doğru bir flashback sahnesinde rolünü kısaca yeniden canlandırdı.

BONUS: Elf (2003)

Elf, Jon Favreau’nun yönettiği 2003 yapımı Amerikan Noel komedi filmi.

Başrollerinde Will Ferrell, James Caan, Zooey Deschanel, Mary Steenburgen, Daniel Tay, Bob Newhart ve Ed Asner oynuyor.

Film, Kuzey Kutbu’nda büyümüş ve biyolojik babasını bulmak için New York’a giden birini konu ediniyor. Caan filmde Will Ferrell’in babası rolünü üstleniyor. Caan bu filmde ayrıca, 36 yıl önce El Dorado’da birlikte rol aldığı Ed Asner ile yeniden bir araya geldi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.