Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çok uzun zaman önce, çok çok uzak bir galakside: İşte evrenin en derin, en net ve -neredeyse- ilk halinin fotoğrafı

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) evrene dair tarihi bir fotoğraf yayınladı. Milyarlarca yıl öncesine ait fotoğrafta çok ama çok uzaktaki galaksiler görülüyor. Uzaya fırlatılan gelmiş geçmiş en güçlü teleskop olan Webb tarafından çekilen görüntüler, evrenin oluşumuna ışık tutacak gibi gözüküyor. 

“SMACS 0723” adı verilen evrenin bu bölümünde çok sayıda galaksi ışıl ışıl parlarken görülüyor. Hepsinin ortak özelliği, en eski galaksilerden olmaları. Görüntüyü tüm dünyayla paylaşan ABD Başkanı Joe Biden görüntü için “tarihi” dedi.

“SMACS 0723” birden çok galaksinin toplandığı, Volans takımyıldızını gösteren bir alan.

Bu galaksiler Dünya’ya çok da uzak değil aslında, sadece 4,6 milyar ışık yılı uzakta. Bu birçok galaksinin bir araya geldiği yerde, aslında çok çok daha uzakta olan cisimlerin ışıkları da büyütülmüş şekilde görülebiliyor. Bu da bilim insanlarını heyecanlandırıyor. 

Fotoğraf evrene dair bugüne kadar çekilmiş en derin fotoğraf.

NASA’dan Bill Nelson “Aslında çok daha geriye gidiyoruz çünkü bu daha sadece ilk fotoğraf. 13,5 milyar yıl kadar geriye gidebiliyor. Evrenin 13,8 milyar yaşında olduğunu bildiğimize göre; bu fotoğraflar sizi neredeyse her şeyin başlangıcına götürüyor” dedi. 

Webb teleskopu 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatıldı. Maliyeti, 10 milyar dolar. Webb’in iki temel amacı var: İlki, 13,5 milyar yıl önce evrenin bilinen ilk yıldızlarının fotoğrafını çekmek. İkincisi, dünyaya çok uzak mesafedeki gezegenlerin yaşanabilir olup olmadığını anlamak. 

Kaynak: BBC Türkçe, Guardian


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.