Rus ve Ukrayna askeri heyetleri, Ukrayna limanlarında bekletilen tahılın deniz yoluyla Avrupa’ya ulaştırılması için İstanbul’da bir araya geldi. Birleşmiş Milletler (BM) ve Türk yetkililerin de katıldığı toplantıda küresel gıda krizinin önüne geçmek için önemli adımlar atıldı. Peki bu zirveden hangi kararlar çıktı?
Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’daki Kalender Kasrı’nda dün (13 Temmuz) düzenlenen toplantı sonrası açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, zirvenin “olumlu ve yapıcı” bir havada geçtiğini belirtti ve bazı teknik hususlarda mutabık kalındığını açıkladı.
MSB HULUSİ AKAR: “İstanbul’da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezinin oluşturulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlarda mutabık kalınmıştır.” pic.twitter.com/2LsjrNLPqB
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 13, 2022
İşte o teknik hususlar:
- İstanbul’da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezi oluşturulacak. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden Andriy Yermak, toplantının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu koordinasyon merkezinin görevinin gemilerin rotalarını izleme ve Karadeniz’deki koordinasyonu yürütmek olacağını belirtti.
- Limanların çıkış ve giriş noktalarında müşterek kontroller yapılacak.
- Karadeniz’de seyir emniyeti sağlanacak.
Bundan sonra ne olacak?
Sürecin bundan sonra nasıl işleyeceğine dair de bilgi veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye’de buluşacağını belirtti ve ayrıntıların bir kez daha gözden geçirileceğini söyledi.
Akar, “Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetlerinin yeniden Türkiye’de toplanması konusunda fikir birliğine varıldı. Önümüzdeki hafta yapacağımız bu toplantıda hem bütün detaylar bir kez daha gözden geçirilecek hem de yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak” dedi.
Rusya’dan çözüm için teklif
Bir buçuk saat süren toplantının ardından Rusya’nın Türkiye Büyükelçiliği, “en hızlı ve pratik çözüm” için bir teklif paketi sunduklarını şu sözlerle açıklamıştı:
“Temsilcilerimiz, Karadeniz limanlarından tarım ürünlerinin çıkarılması konusunda Türkiye, BM ve Ukrayna heyetleri ile İstanbul’da dörtlü görüşmelere katılıyor. Heyetimiz, mümkün olan en hızlı pratik çözüm için bir teklif paketi hazırlayıp sunmuştur.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
İlerleme kaydedildi mi?
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise anlaşma kesinleşmeden önce üzerinde daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi. “İleriye doğru kritik bir adım attık” diyen Guterres, halen tarafların iyi niyet ve taahhütlerine ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, her akşam Ukrayna halkına seslendiği konuşmasında, “Gerçekten de dünya pazarına gıda arzını yeniden sağlamak için önemli çaba sarf ediyoruz. Birleşmiş Milletler’e ve Türkiye’ye de çabaları için minnettarım” dedi.
Ukrayna heyetinin kendisine ilerleme kaydedildiğini aktardığını söyleyen Zelenskiy, önümüzdeki günlerde BM Genel Sekreteri Guterres ile de ayrıntılar üzerinde konuşacağını belirtti.