Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği ve F-16 konusunda Erdoğan’ı eleştirdi: “Batı Erdoğan hakkında çok şey biliyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği konusundaki engelin kaldırılmasının ardından yaşanan gelişmeler üzerine AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. “Batı Erdoğan hakkında çok şey biliyor” diyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “hiçbir şey almadan” imza attığını ve F-16 meselesindeki sorunun da sürdüğünü belirtti.

İspanya’nın başkenti Madrid’de 28 Haziran’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de katılımıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson arasında gerçekleştirilen dörtlü görüşmenin ardından 10 maddelik bir mutabakat metni imzalanmıştı. Bu memorandumda PKK, PYD/YPG ve FETÖ’ye destek sağlamama taahhüdü, savunma sanayisi alanında ambargo kısıtlamalara gidilmemesi, işbirliğinin artırılması, İsveç ve Finlandiya’nın terörizmle mücadele ve savunma sanayii konularındaki ulusal mevzuatlarını ve uygulamalarını tadil etme taahhüdü gibi konularda mutabakata varıldığı açıklanmıştı.

Bu imzaların ardından İsveç ve Finlandiya’dan anlaşmayı zora sokacak açıklamalar gelirken son günlerde ABD ile F-16 konusunda da yeni gelişmeler yaşandı. ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) 2023 savunma bütçesini içeren ve ABD savunma harcamaları politikalarını belirleyen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) tasarısına yapılan ekleme ve düzeltmeler kabul edildi. Komitede oylanarak tasarıya eklenen madde, Türkiye’ye F-16 satışında ABD Başkanı’nın bu satışın Amerikan menfaatlerine olduğunu Kongre’ye beyan etmesi ve bu uçakların Yunan hava sahasına izinsiz girişlerde kullanılmayacağını taahhüt etmesi koşulunu getiriyor.

Erdoğan’ın başarı olarak sunduğu Madrid mutabakatının ardından dış politikada yaşanan gelişmeler üzerine Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından Sevgili halkım” diye başlayan bir dizi açıklama yaptı:

“Daha NATO’daki imzanın mürekkebi kurumadan Finlandiya ve İsveç’ten gelen skandal açıklamalar, Erdoğan’ın yine hiçbir şey alamadan imza attığını gösterdi. Şimdi de skandalın F-16 meselesinde devam ettiğini görüyoruz. Yatırımcılarından (sahiplerinden) biri olduğumuz F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılmamız ve paramızı geri alamamamız yetmiyormuş gibi, yalvar yakar duruma düşürüldüğümüz F-16 uçaklarını nerede kullanıp nerede kullanamayacağımıza dair şartlar koymaya kalktığını görüyoruz.

“Batı Erdoğan hakkında çok şey biliyor”

“Erdoğan ne zaman diplomatik görüşmelerde çevirmen olarak yanına o hanım kızımızı aldıysa, ya milyonlarca kaçak sığınmacı ülkemize girdi ya da bedeli milletimize çok yüksek olan sözleşmelere imza attırdılar. Hep söyledim yine söyleyeceğim, Batı Erdoğan hakkında çok şey biliyor. Erdoğan ucuz propagandalar dışında elle tutulur hiçbir şeyi bu ülkeye kazandıracak durumda değildir. Öyle ‘dış güçler’ demeyi falan bıraksınlar. Batı, Erdoğan rejimine düşman değildir. İddia ediyorum, Batı çok şey bildiği ve elinde tuttuğu bu tarz liderlere bayılır ve destekler.”

“Şimdi Erdoğan, sana ne yapman gerektiğini söyleyeyim. Çık ve de ki ‘Ben imza attım ama muhalefet bunun onaylanmasını parlamentoda engelleyecek, kendi grubumda da bu konuda kontrolüm tam değil.’ Yeter ki Türkiye masaya yeniden otursun. Tek bir şartımız var. Bu sefer sadece çevirmen hanım kızımızı yanına alarak iş görmeye çalışma sakın, bırak bu işin ehli diplomatlar işlerini yapsınlar. F-35 ve S-400 konularında anlaşmadan da o masadan kimse kalkmasın.”

“ABD’ye sesleniyorum. Varsa bir sorununuz, bizimle halledin”

“Buradan ABD’ye sesleniyorum. Bu konuda suçlu arayacaksanız, suçlusu biziz. Varsa bir sorununuz, bizimle halledin. Ayrıca çevirmen hanım kızımızdan, yüzbinlerce Afgan sığınmacının ülkemize gelmesine yol açan o toplantıda Biden ile neler konuşulduğunu seçimlerden sonra devletimize açıklamasını talep edeceğiz. Verilen her yetki, sorumluluğu ile birlikte gelir. Kendisi de bunu bilecek yaştadır.”

Kılıçdaroğlu’nun çevirmen hanım kızımız” dediği kişi kim?

Erdoğan’ın ABD Başkanı Biden ile görüşmesinde, Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı’nın kızı Fatma Abushanab çevirmen olarak yer aldı. Merve Kavakçı ile Ali Ahmad Abushanab’ın kızı Fatima Gülham Abushanab Cumhurbaşkanlığı’nda uluslararası ilişkiler uzmanı görev yapıyor.

Merve Kavakçı kimdir?

Fazilet Partisi’nden 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul Milletvekili olarak seçilen Merve Kavakçı, 2 Mayıs 1999’da Meclis’teki yemin törenine yasak olduğu halde başörtülü gelince genel kuruldan çıkartıldı. Milletvekili adaylığı sürecinde ABD vatandaşı olduğunu bildirmediği için Bakanlar Kurulu kararıyla  vatandaşlıktan çıkarılan Kavakçı, 1999’da Amerika’ya yerleşti. 3 Temmuz 2017’de Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Kavakçı’nın “Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine dair karar” kaldırılırken, Kavakçı, 25 Kasım 2017’de Kuala Lumpur (Malezya) Büyükelçiliği’ne atandı. Fatima Gülham, Merve Kavakçı’nın Lübnan asıllı ilk kocası Ali Ahmad Abushanab ile olan evliliğinde (1990-1993) dünyaya gelen iki kızından biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.