Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Tabipleri Birliği: “Günde 16 bin yeni vaka var, maske ve mesafe tedbirleri derhal uygulanmalı”

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) aile hekimleri ile yaptığı ankete göre günde 16 bin yeni koronavirüs vakası tespit ediliyor. TTB, maske ve mesafe tedbirlerinin yeniden uygulanmasını, aşılama kampanyası yapılmasını, filyasyona ve hızlı test uygulamasına başlanmasını istedi.

“Günde 16 bin 838 yeni vaka ve sıfır tedbir”

Koronavirüs salgınının yeni bir alevlenme döneminde olduğunu belirten TTB, aile hekimleriyle koronavirüs anketi yaptı.

Ankete 39 ilden 396 aile hekimi katıldı.

6 Temmuz’da başlayan anket Doktor Ekrem Karakaya’nın öldürülmesi ile aynı gün sonlandırıldı.

Ankete yanıt veren aile hekimlerinin izlem listelerinde ortalama 4,76 koronavirüs tanılı hasta olduğunu açıklayan TTB, bu ortalamanın 24 bin 762 aile hekimine oranlandığında toplam 117 bin 867 koronavirüs tanısı olduğunu, bunun da günlük 16 bin 838 hasta anlamına geldiğini vurguladı.

“Salgın İstanbul’dan tüm Türkiye’ye yayıldı”

Tüm vakaların dörtte birinin İstanbul’da olduğunu ve bayram tatili ile salgının İstanbul’dan tüm Türkiye’ye taşındığının vurgulandığı açıklamada şöyle denildi:

“Bayram öncesi yapılan anketimiz İstanbul’da ortalama 8,5 COVID tanılı hasta olduğunu ve günde 4 bin 857 kişiye COVID tanısı konduğunu göstermektedir. Tüm vakaların dörtte biri İstanbul’dadır. HES kodu ve izolasyon uygulaması yokken, toplu taşımada maske zorunlu değilken, bu durum salgının İstanbul’dan tüm Türkiye’ye taşınması demektir. Ankete katılanların üçte biri, COVID-19 hasta sayılarının artmadığını belirtmiştir. Hiçbir önlem alınmadığı için bayram hareketliliği ile bu grubun da hasta sayılarının artması kaçınılmazdır.”

“Tedbirler kaldırılınca her iki aile hekiminden biri COVID’e yakalandı”

Anketi yanıtlayan iki aile hekiminden birinin koronavirüs geçirdiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tüm aile hekimlerinin yüzde 51’i COVID geçirmiştir ve ne yazık ki COVID geçirenlerin yüzde 54’ü son altı ay içinde COVID geçirmiştir. COVID tedbirlerinin kaldırılması, sağlık kurumlarında dahi maske ve mesafe tedbirlerinin uygulanmaması sağlık kurumlarını salgının merkezi haline getirmiştir. COVID geçiren aile hekimlerinin yüzde 4’ünün hastaneye yatarak tedavi ihtiyacı olmuştur. Sağlık çalışanlarının tükendiği, sağlık hizmetinin aşırı yoğun olduğu ülkemizin güncel sağlık ortamında COVID için tedbir alınmaması kıymetli hekim kaynağının tüketilmesi ve değer bilinmezliğin çarpıcı ve hayati bir örneğidir. Bu durum da sağlık çalışanına şiddetin bir başka yüzüdür.”

“Aile hekimleri COVID-19’a karşı savunmasız”

Ankete yanıt veren aile hekimlerinin yüzde 1,2’sinin 6 Temmuz günü aktif olarak koronavirüs geçirdiğinin belirtildiği açıklamada, bunun salgının ne denli hızlı seyrettiği ve tedbirlerin ne kadar aciliyet arz ettiğini gösterdiği dile getirildi.

Bayramda da herhangi bir tedbir alınmaması nedeniyle bayram sonrası bu hızla hastalanmaya devam edileceğinin vurgulandığı açıklamada, “Hasta olan sayısının çokluğunun gösterdiği gibi aile hekimleri COVID-19’a karşı savunmasızdır. Sağlık Bakanlığı, kendi önlemlerini almayarak tüm tedbiri kişiler ve hekimlerin üzerine yıkmıştır. Ancak anketimizi yanıtlayan aile hekimlerinin yüzde 94’ü en son aşısını 3-12 ay önce olmuştur. En son aşı dozunun üzerinden 6 ay geçen aile hekimi oranı yüzde 72’dir. Aile hekimlerinin yüzde 99’u aşı olmuştur. Ancak son aşı dozunun üzerinden geçen süre aşı ile koruyuculuk imkânını da azaltmaktadır” denildi.

TTB’den sekiz talep

“Bir kez daha Sağlık Bakanlığı’nı salgın yönetimine davet ediyoruz” denilen açıklamada alınması gereken sekiz önlem şöyle açıklandı:

  • Günde 16 bin yeni vaka ve artan salgın dalgasında maske ve mesafe tedbirleri derhal uygulanmalıdır.
  • COVID-19 için bağışıklama kampanyası oluşturularak sağlık çalışanları, 50 yaş üstü yurttaşlar, COVID-19 için riskli kronik hastalar ve daha önce hiç aşılanmamış özellikle 12 yaş altı da dahil tüm bireyler başta olmak üzere toplumun aşılanması sağlanmalıdır.
  • Sağlık kurumlarında bekleyen hasta sayısı azaltılmaldır.
  • Sağlık kurumları başta olmak üzere tüm kapalı alanlarda maskesiz girişe izin verilmemelidir.
  • Sağlık çalışanlarına maske, temizlik malzemesi gibi koruyucu malzemeler derhal sağlanmaldır.
  • HES kodu, hasta ve temaslı takipleri ile sağlıklı kişilerden uygun koşullarda ayırma, filyasyon uygulamasına derhal başlanmalıdır.
  • Test yapma konusunda isteksizlik son bulmalı COVID-19 test merkezleri ve hızlı test uygulaması derhal başlamalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının korunması için tüm sağlık çalışanlarına hızlı test temin edilmelidir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.