Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin ve Erdoğan, Ukrayna savaşı başladığından beri ilk kez yüz yüze görüştü: “Görüşmenin neticesi tüm dünyayı etkileyecek”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konulu Astana Zirvesi için bulunduğu İran’ın başkenti Tahran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ardından birçok kez telefonda görüşen iki lider, dokuz ay sonra ilk kez yüz yüze görüşmüş oldu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’da bir araya geldi. Tahran Uluslararası Konferans Salonu’nda gerçekleşen zirve öncesi basın mensuplarına açıklama yapan iki lider, birbirlerine teşekkür ederek sözlerine başladı.

“Rus heyetinin tavrı olumluydu”

Konuşmasına Putin’e teşekkür ederek başlayan Erdoğan, dokuz aydır yüz yüze görüşemediklerinin fakat bu süre zarfında Moskova ile diplomasi trafiğini telefon ile devam ettirdiklerinin altını çizdi. Putin ile görüşmesinde yoğun bir gündem olacağını belirten Erdoğan, Rusya’nın tavrının olumlu yönde olmasını ümit ettiğini söyledi ve şöyle konuştu:

“Son İstanbul görüşmelerinde Rus heyetinin tavrı olumluydu. Buradan alacağımız netice tüm dünyayı olumlu yönde etkileyecektir. Şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizin olumlu geçeceğini umut ediyorum.”

Tahıl koridoru açılacak mı?

Rusya lideri Putin ise görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Ankara’nın küresel tahıl krizinin önüne geçilmesi için oynadığı role dikkat çekerek, “Karadeniz üzerinden tahıl ihracatına yönelik çabalarınızdan dolayı teşekkür ederim. Tüm sorunlar henüz çözülmedi ancak bir hareket olduğu gerçeği olumlu” dedi.

Savaşın ardından Putin ile ilk görüşme

İki lider en son 29 Eylül 2021’de Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelmişti. Ukrayna’nın işgalinin ardından birçok kez telefonda görüşen iki liderin bugünkü görüşmesi, savaşın ardından ilk yüz yüze görüşme olma özelliği taşıyor. Böylece Erdoğan, savaşın başlamasından bu yana Putin ile görüşen ilk ve tek NATO lideri olacak.

Batılı ülkelerin yakından takip ettiği görüşmenin ana gündem maddesi, Rus ablukası nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahılın dünya pazarlarına ulaştırılması olacak. Geçen hafta Rus ve Ukraynalı askeri heyetler, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türk yetkililerin de katılımıyla İstanbul’daki Kalender Kasrı’nda bir araya gelerek bölgeden açılacak bir tahıl koridorunun ayrıntılarını konuşmuş ve bazı teknik konularda uzlaşıya varılmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tahıl zirvesinin ardından yaptığı açıklamalarda Rus ve Ukraynalı heyetlerin bu hafta bir kez daha bir araya geleceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bugün Putin ile yapacağı görüşmede bu konuyu gündeme getirmesi ve küresel gıda krizini önlemek için bir an önce söz konusu anlaşmaya imza atması gerektiğini söylemesi bekleniyor.

Rusya Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov da dün (18 Temmuz) yaptığı açıklamada, Putin-Erdoğan görüşmesindeki en önemli konunun Ukrayna tahılı olacağını söylemiş ve şöyle konuşmuştu: “Ukrayna’nın tahıl ihracatı Erdoğan ile görüşülecek. Halihazırda bu konu üzerinde çalışıyoruz. Ukrayna’nın tahıl ihracatını kolaylaştırmak için çabalarımız devam ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.