Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Kürtaj yasağı kararını protesto eden 17 Kongre üyesi gözaltına alındı

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) aralarında Alexandria Ocasio-Cortez ve Ilhan Omar gibi önde gelen isimlerin de bulunduğu 17 Kongre üyesi, ABD Yüksek Mahkemesi’nin önünde düzenlenen kürtaj yanlısı protestolarda gözaltına alındı.

ABD’de kürtajı anayasal bir hak olarak tanımlayan tarihi Roe v. Wade kararı geçen ay Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bu karar Demokrat Parti başta olmak üzere pek çok grup tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı.

Kongre binası önünde toplanan ve “Bizim vücudumuz, bizim tercihimiz”, “Geri dönmeyeceğiz” gibi sloganlar atarak ABD Yüksek Mahkemesi’ne yürüyen siyasetçiler, mahkeme önündeki yaya geçidinde beklemeye başladı.

Sokağın ortasında oturan protestocuların etrafına bir süre sonra polis memurları toplandı ve sokağı kapatanların derhal tutuklanmasına yönelik önceden kaydedilen bir anons yaptı. Polisler kısa süre içinde Kongre üyelerini kelepçeleyerek sokaktan uzak bir bölgeye götürdü.

Ilhan Omar gözaltına alınırken.

Protestoyu organize eden Popüler Demokrasi Merkezi (CPD), 18 Kongre üyesinin gözaltına alındığını ve bunlardan 17’sinin kadın olduğunu açıkladı. Tutuklanan tek erkek siyasetçinin Michigan Milletvekili Andy Lavin olduğu belirtildi.

New York Milletvekili Carolyn Maloney konuyla ilgili açıklamasında, “Kürtaj hakkının saygı gördüğü ve korunduğu bir eyaleti temsil etme ayrıcalığına sahibim, elimden gelen şey bu hakkı kaybetme riski taşıyan 33 milyon kadın için kendimi öne atmak” dedi.

Carolyn Maloney ve Alexandria Ocasio-Cortez, protestoya başladıkları Kongre binasının önünde. 

Yine tutuklananlar arasında yer alan Kaliforniya Milletvekili Jackie Speier ise Twitter’dan şu mesajı paylaştı: “Demokrat Partili meslektaşlarımla yürümekten ve kadın hakları, kürtaj hakları, insanların kendi vücutlarını kontrol etmesine yönelik haklar ve demokrasimizin geleceği için gözaltına alınmaktan gurur duyuyorum.” 

Cumhuriyetçilere ve Yüksek Mahkeme’ye güçlü bir mesaj verdiklerini belirten CPD Yöneticisi Analilia Mejia, protesto hakkında şöyle konuştu: 

“Haklarımız, özgürlüklerimiz ve üreme özerkliğimiz önemli. Kürtaj bir sağlık ve insan hakkıdır ve siz hükümetin sağlık konusunda kararlarımızı dikte etmemesi gerektiğine inanan ezici çoğunluktaki Amerikalıları temsil etmiyorsunuz.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.