Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye ve BM arabulucuğunda yapılan görüşmeler sonuç verdi: Tahıl koridoru anlaşması İstanbul’da imzalanıyor

Türkiye, Moskova ve Kiev arasında, Rusya ve Ukrayna’daki tahıl ve gıda ürünlerinin Karadeniz’den dünya pazarlarına ulaştırılmasına ilişkin anlaşmaya varıldığını açıkladı. Anlaşma bugün (22 Temmuz) Ukrayna ve Rusya tarafları, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da imzalanacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasında varılan anlaşmanın imza töreninin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla bugün 16:30’da İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, gıda krizinin çözümü için atılacak ilk adımın İstanbul’da olacağını doğruladı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinden bu yana, Rus ablukası altında Ukrayna limanlarında bekleyen 25 milyon ton tahılın dünya pazarlarına ulaştırılamaması milyonları açlık riskiyle karşı karşıya bırakmış ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada Türkiye’de BM liderliğinde bugün (22 Temmuz) yeniden bir müzakere masası kurulacağını belirtmiş ve bir belgenin imzalanabileceğini doğrulamıştı. Fakat görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir Ukraynalı yetkili, anlaşma konusunda dikkatli olduklarını söylemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de dün akşam saatlerinde yayınladığı bir videoda Karadeniz limanlarının yakında kapatılabileceğini iddia ederek, “Türkiye’den Ukrayna için limanlarımızın durumu ile ilgili haberler bekliyoruz” demişti.

Odessa Milletvekili Oleksiy Honcharenko BBC Radio 4’te katıldığı World Tonight programında verdiği demeçte, Rusya ile aralarında henüz bir anlaşma bulunmadığına dikkat çekmiş ve şöyle konuşmuştu: “Ruslara hiç güvenmiyoruz. Bu yüzden nihai bir karar için yarına dek bekleyelim. Yarın bir anlaşma yapacağız ve Rusya buna gerçekten saygı gösterecek.”

Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, anlaşmanın imzalanması halinde önemli sayıda geminin Ukrayna limanlarına yaklaşmasını ve limanlardan ayrılmasını sağlayacaklarını ve limanlarda bekleyen 20 milyon ton tahılın ihraç edilebileceğini söyledi. Büyükelçi Kyslytsya, Türkiye’nin gemilerin güvenliğinin sağlanmasında ve sürecin izlenmesinde çok önemli bir rol oynayacağını da sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da BM aracılığındaki bu anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını fakat Rusya’nın imzalanacak anlaşmaya saygı gösterip göstermeyeceklerini izleyeceklerini belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, amaçlarının Rusya’yı anlaşmanın uygulanmasından sorumlu tutmak olduğunu söyledi.

BM ve Türkiye, küresel gıda krizini çözmek adına imzalanacak bir tahıl anlaşmasına aracılık etmek için iki aydır çalışıyordu. Tahıl koridoru anlaşması planlandığı gibi devam ederse, işgal başladığından bu yana Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan ilk önemli anlaşma olma niteliği taşıyacak.

Rus ve Ukrayna heyetleri, 14 Temmuz’da İstanbul’daki Kalender Kasrı’nda bir araya gelmiş ve BM ve Türk yetkililerin de katıldığı toplantıda küresel gıda krizinin önüne geçmek için önemli adımlar atılmıştı. Düzenlenen toplantı sonrası konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, zirvenin “olumlu ve yapıcı” bir havada geçtiğini belirtti ve bazı teknik hususlarda mutabık kalındığını açıklamıştı.

İşte o teknik hususlar:

  • İstanbul’da tüm tarafların temsilcilerinin bulunacağı bir koordinasyon merkezi oluşturulacak. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden Andriy Yermak, toplantının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu koordinasyon merkezinin görevinin gemilerin rotalarını izleme ve Karadeniz’deki koordinasyonu yürütmek olacağını belirtti.
  • Limanların çıkış ve giriş noktalarında müşterek kontroller yapılacak.
  • Karadeniz’de seyir emniyeti sağlanacak.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.