Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (104): 2022 Fransa Bisiklet Turu’nda en unutulmaz beş an – Vingegaard’ın şampiyonluğu, Pogacar ile Ivan Drago’nun benzerliği ve van Aert’ın “Terminatör”ü kıskandıran performansı

Fransa Bisiklet Turu’nun 109. edisyonu geride kaldı. Jumbo-Visma takım halinde tura damgasını vururken, 25 yaşındaki Danimarkalı bisikletçi Jonas Vingegaard genel klasman şampiyonu oldu. Geride kalan turda, en unutulmaz beş anı, Medyascope Spor Servisi adına sizin için derledik. 

5) Birimiz hepimiz, hepimiz “sprinterimiz” için!

Quick-Step AlphaVinyl, takım arkadaşları zaman sınırı içerisinde tamamlayabilmesi adına sprinter Fabio Jakobsen’e destek veriyor!

https://twitter.com/sarpergunsal/status/1549808622145867776?s=20&t=rCzvjr2ozpe16mEm094Ugw

Quick-Step AlphaVinyl takım patronu Patrick Lefevere, bu yıl tura efsane sprinter Mark Cavendish’i getirmeyerek büyük tartışmalara yol açmıştı. Belçikalı efsane Eddy Merckx ile birlikte 34 etap galibiyeti ile Fransa Bisiklet Turu’nun en çok etap galibiyeti elde eden iki isminden biri olan Cavendish, rekora tek başına sahip olabilmek için bir yıl daha beklemek zorunda kaldı. Man Adalı yıldızın yerine getirilen sprinter Fabio Jakobsen ise ikinci etabı sprint finişiyle kazanmasına karşın diğer sprint etaplarında etkili bir görüntü veremedi.

Peyragudes’de biten zorlu dağlık etapta ise tırmanış bölümlerinde oldukça zorlanan Jakobsen, yarış dışı kalmamak için zaman sınırının sonlarına doğru ancak 15 saniye kala finiş çizgisini geçebildi. Onun yarış dışı kalıp-kalmayacağı takım arkadaşlarının finiş çizgisinde gergin bekleyişe neden oldu. Zaman sınırının içinde etabı tamamlayabilen Danimarkalı sprinter takım arkadaşlarına büyük sevinç yaşattı. Ancak buna karşın Jakobsen sprint finişi ile biten 19. ve 21. etaplarda başarı gösteremeyerek hayal kırıklığı yarattı.

4) Wout van Aert’ın gözyaşları

Zamana karşı koşulan 20. etapta takım arkadaşı Wout van Aert’in kazanması için, son kilometrede yavaşlayarak etap galibiyetini arkadaşına bırakan Jonas Vingegaard, takım arkadaşının gözlerinin dolmasına sebep oldu.

https://twitter.com/eurosport/status/1550873853093609472?s=20&t=liCoV3ojtUmEeH9Q0W0qVg

Son zamana karşı etapta genel klasmanda ikinci Tadej Pogacar’a karşı yaklaşık 3 dakika  avantajı bulunan Jonas Vingegaard, bu etabı hatasız atlatması durumunda genel klasman şampiyonluğunu garantileyecekti. Pogacar’ın yeterince iyi bir zaman ortaya çıkaramamasının ardından piste en son çıkan Jonas Vingegaard, son kilometre içerisinde artık genel klasmanı neredeyse garantilediğinin farkında olarak yavaşladı ve takım arkadaşı van Aert’ın etap galibiyetini elde etmesine imkan verdi.

Finiş çizgisinde de onu bekleyen takım arkadaşı van Aert gözyaşlarını tutamazken, Vingegaard ise genel klasman şampiyonluğu sevincini kızı ve sevgilisi ile paylaştı. Vingegaard, şampiyonluğunda tur boyunca verdiği destekle büyük pay sahibi olan van Aert’a da bu şekilde teşekkür etmiş oldu. Etap sonrasında basın toplantısında da gözyaşlarını tutamayan Belçikalı, duygusal bir konuşma yaptı:

“Çok duygulandım. Bugün takım halinde turu kazandık, bu çok özel. Hem etabı hem de sarı mayoyu kazanmak bizim için rüya gibi bir senaryoydu. Jonas Vingegaard çok güçlü ve çok iyi bir adam. Onunla aynı takımda olduğum için gururluyum. Tüm takım arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Harika üç hafta geçirdik.”

3) Sarı mayodan alkış alan sportmen davranış

Jonas Vingegaard üç hafta boyunca büyük çekişme içerisinde olduğu Tadej Pogacar’ı, geçirdiği kaza sonrasında bekleyerek büyük efor harcamadan yetişmesine imkan verdi.

17. etabın iniş bölümünde yolun kenarındaki çakıl taşlı bölümde kayarak düşen son iki yılın şampiyonu Tadej Pogacar korkuttu. Ancak ciddi bir problemi olmayan Pogacar kalkıp yarışa devam edebildi. Bu esnada onunla genel klasman şampiyonluğu için kıyasıya rekabet içerisinde bulunan Jonas Vingegaard ise rakibini bekleyerek fair-play ödülüne layık bir harekete imza attı. Vingegaard bu hareketi ve Wout van Aert’a yaptığı şık jest ile sadece çok iyi bir bisikletçi değil aynı zamanda da çok da iyi bir sporcu olduğunu tüm dünyaya gösterdi.

https://twitter.com/eurosport/status/1550131371334516737?s=20&t=ycmF6-NXtX3w9Q8QLT6fPw

2) Tadej Pogacar ile Ivan Drago benzerliği

(Editörün notu: Rocky IV filminin soğuk bakışlı, modern antrenman tekniklerinin öncüsü olan Rus boksör Ivan Drago ile Fransa Bisiklet Turu’nda nasıl yenilebileceği herkesin merak konusu olan Tadej Pogacar’ın benzerlikleri aşikâr. İkisi de yarıştığı spor dalını domine eden isimlerdi, ikisi de bir noktada kaybedecekti ve ikisi de destansı şekilde kaybetti.)

Son iki Fransa Bisiklet Turu’nu domine eden Tadej Pogacar, bu yıl da altıncı ve yedinci etaplarda üst üste iki etap galibiyeti ile sarı mayoyu ele geçirse de, 11. etapta Roglic ve Vingegaard’ın öncülüğünde Jumbo-Visma takımının organize ataklarında harcadığı efor sonrasında geri kalarak, ilk kez zayıflık gösterdi ve yaklaşık 3 dakika geri düştü. 

https://twitter.com/eurosport/status/1547231517906272259?s=20&t=kfPo6dB8_B_NXuCl67HB4Q

Son iki yılın şampiyonu Tadej Pogacar, altıncı ve yedinci etaplarda görkemli şekilde galip gelerek, “Yeni bir dominasyon çağına mı giriyoruz?” sorusunu beraberinde getirmişti. Ancak daha sonra 11. etapta Jumbo-Visma takımından Primoz Roglic ve Jonas Vingegaard’ın organize şekilde yaptığı dokuz atağa da cevap vermeye çalışarak yıpranan Pogacar, etap sonunda yorgun düşerek Vingegaard’ın atağına cevap veremedi ve etabı 2:51 geride tamamlayarak genel klasmanda üçüncü sıraya kadar geriledi. 11. etaptan sonra yakaladığı her fırsatta atak yaparak sarı mayoyu tekrar almaya çalışsa da ikinci sıradan ileri gidemeyen Pogacar, Vingegaard’ı liderlik koltuğundan indiremedi ve bu yıl turu ikinci bitirmekle yetindi. Her şeye rağmen kazandığı üç etap galibiyeti ile katıldığı dört büyük turda da üç etap galibiyetini hanesine yazdıran Pogacar, toplam etap galibiyeti sayısını da 12’ye yükseltti. 

Altıncı ve yedinci etaplarda Pogacar’ın görkemli zaferleri:

https://twitter.com/LeTour/status/1545063041544306690?s=20&t=xcm-Fpcku5vJOI2HOcX9KA
https://twitter.com/eurosport/status/1545427333670125568?s=20&t=UpSDIJejKZSAW693wkx5XQ

“Pogacar da insanmış” dedirten 11. etabın özeti:

https://twitter.com/LeTour/status/1547284724862750720?s=20&t=uDJjZdSwKFQDKKZanidXAg

1) Wout van Aert namı diğer Terminatör

Jumbo-Visma dominasyonu ve “İsviçre Çakısı” Wout van Aert’in akıl almaz performansı herkesi kendisine hayran bıraktı.

Son iki yılda genel klasman lideri olarak Sloven yıldız Primoz Roglic’i tura getiren Jumbo-Visma takımı, 2020 yılında zamana karşı etapta Pogacar’a karşı kaybederek büyük travma yaşamıştı. 2021’de de Roglic’in turu tamamlayamamasının ardından yine hüsranla turdan ayrılan Hollanda ekibi, bu yıl Roglic’in yanında genel klasmanda iddialı bir başka isim olarak Danimarkalı Jonas Vingegaard’ı getirdi.

Bu yıl da turu tamamlayamadan yarıştan ayrılmak zorunda kalan Roglic, genel klasmanda geri kaldı. Sloven bisikletçi iddiası kalmamasına rağmen takım arkadaşı Jonas Vingegaard için çalışarak, en azından takımının sarı mayoyu almasına katkıda bulundu. Özellikle 11. etapta harcadığı büyük efor ile takım arkadaşının sarı mayoyu sırtına geçirmesinde büyük rol oynayan Roglic, kendini bir nebze olsun affettirdi.

Öte yandan Jumbo-Visma takımı adına bu turun en unutulmaz isimlerinden birisi de şüphesiz ki takım kaptanı Wout van Aert idi. 27 yaşındaki Belçikalı gerek ilk günlerde taşıdığı sarı mayo ve tırmanışçı olmamasına rağmen dağlık etaplarda kaçışa girerek mücadelesiyle, gerek sprint etaplarında galibiyet almasıyla, gerektiğinde de genel klasmanı iddialısı takım arkadaşı için yokuş domestiği gibi rol alarak, takımının genel klasman şampiyonluğunda en büyük pay sahibiydi.

Turu hem yeşil mayo hem de super-combative ( süper savaşçı) bisikletçi ödülleri ile kapatan van Aert, bunları yaparken üç de etap galibiyetini hanesine yazdırdı. Van Aert yokuşçu olmamasına rağmen Dağların Kralı klasmanında da beşinci sırada yer alarak, yapamayacağı hiçbir şey olmadığını tüm dünyaya ilan etti. Wout van Aert Fransa Bisiklet Turu’nun ilk üç etabını da ikinci sırada tamamlayarak “şanssız” bir turu geride bıraktı diyebiliriz(!)

Dördüncü etapta bitime 11 kilometre kala sırtında sarı mayo ile yaptığı kaçışla, etap galibiyetine giden Wout van Aert:

https://twitter.com/LeTour/status/1544342000266346496?s=20&t=42ieEuaVQ2H5Dv_I6WuhXQ
https://twitter.com/LeTour/status/1544345352517599232?s=20&t=92xySw-uuGXEbuhnwe3LOw

Wout van Aert’ın etap galibi olduğunun farkına varamayan Jasper Philipsen’in kazandığını sandığı anlar:

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1544352965904965633?s=20&t=ClrioMW0qvkYvcqw10aAQA

Sekizinci etapta sprint finişiyle gelen Wout van Aert galibiyeti:

https://twitter.com/eurosport/status/1545800610737524737?s=20&t=PzkjoXd1n6PF-PdWhC_mng

Jonas Vingegaard’ın sarı mayoyu sırtına geçirip bir daha bırakmadığı 11. etabın son anları:

https://twitter.com/Eurosport_TR/status/1547235457053900800?s=20&t=cb8lIz-VjcBSaPGGjxIU2A

Jumbo-Visma takımından Jonas Vingegaard ise genel klasman şampiyonluğunun yanı sıra Dağların Kralı klasmanında da zirvenin sahibi oldu. Bunların yanında iki de etap galibiyetini hanesine yazdıran Danimarkalı, yeni bir süper yıldız olduğunu da herkese kabul ettirdi. 

Jumbo-Visma takımından Christophe Laporte ise aldığı etap galibiyeti ile Fransa bisikletinin onurunu da kurtarmış oldu. Laporte, Fransa Bisiklet Turu’nun 19. etabında galibiyete giderek, bu yıl etap kazanan ilk ve tek Fransız oldu. Turun 109 yıllık tarihinde yalnızca iki kez bir Fransız bisikletçinin etap galibiyetinin bulunmadığı tur geride kalmıştı. Laporte bu etap galibiyeti ile bunun üçüncü kez olmasına izin vermedi ve Fransız bisikletinin onurunu kurtardı.

Christophe Laporte’un etap galibiyeti:

https://twitter.com/LeTour/status/1550501365717270530?s=20&t=0oVuvmEQhZ9aADhnfIKTWQ

Tour de France yayınlarımıza buradan ulaşabilirsiniz:

Yazan: Yahya Kemal Doğan

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.