Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ’den mezuniyet açıklaması: “Siyasetçileri üniversitemizin bağımsız iç işleyişine saygı duymaya davet ediyoruz”

ODTÜ Rektörlüğü’nün, bu yılki mezuniyet töreninin “güvenlik sebepleri”nden ötürü Devrim Stadyumu’nda yapılmayacağını duyurması kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise öğrencilere her türlü lojistik desteği vermeye hazır olduklarını duyurmuştu. ODTÜ Rektörlüğü bir açıklama yayımlayarak, “Siyasetçiler, belediye, kadın kolları, dernek, oda gibi kişi, kurum ve yapılanmaları üniversitemizin bağımsız iç işleyişine saygı duymaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz” dedi.

ODTÜ Rektörlüğü, öğrencilere bir mail atarak bu yılki mezuniyet töreninin “güvenlik sebepleri”nden ötürü Devrim Stadyumu’nda yapılmayacağını duyurmuştu. Karara tepki gösteren öğrenciler ise 30 Temmuz’da rektörlük önünde eylem yapacaklarını, adım atılmaması durumunda ise töreni 6 Ağustos’ta Devrim Stadyumu’nda yapacaklarını açıklamıştı. Öğrenciler ve akademisyenler karara tepki gösterirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Sarayın kayyum rektörleri gençlerin mezuniyet törenlerini iptal ediyor. Boğaziçi ve ODTÜ öğrencileri, aileleriyle birlikte okullarının geleneksel mekanlarında törene katılmalıdır. Bu kararı vermeleri halinde, ben ve milletvekillerimiz onları alkışlamak için orada olacağız” mesajını paylaşmış ve öğrenciler bağımsız bir organizasyon yapmak isterlerse, her türlü lojistik desteği vermeye hazır olduklarını duyurmuştu.

“Mecburi düzenlemeler farklı zeminlere çekiliyor”

ODTÜ Rektörlüğü tepkiler üzerine bir açıklama yayımlayarak “Mecburi düzenlemeleri yanlış ve yanlı yöntem ve eksik bilgilendirmelerle farklı zeminlere çekmeye çalışan kişi, kurum, dernek ve örgütlenmelerin olduğunu üzülerek takip ediyoruz” dedi. Açıklamada ODTÜ’lülerin hiçbir siyasi görüşün etkisinde kalmadan karar vereceklerine inanıldığı kaydedilirken mezuniyetin Devrim Stadyumu’nda yapılmama sebebi şöyle gerekçelendirildi:

“…Ancak son yıllardaki gerek diploma törenleri gerekse yürüyüşler, toplantılar ve törenler, büyük ölçüde bazı derneklerin ve örgütlerin organize ettiği, yasadışı örgütlerin flama ve pankartlarının açılması ve örgüt militanlarının resimlerinin taşınması gibi olaylar sebebiyle büyük yara almıştır. Bunun en son örneği, 2022 yılı Mayıs ayındaki Bahar Şenliği’nde yaşanmış olup, yürüyüş sonrası gözaltına alınan 16 kişiden çoğunun silahlı terör örgütü üyesi olmak, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek, kasten adam yaralama ve tehdit suçlarından adli işlem kayıtlarının olduğu ve bu gruptan sadece iki kişinin Üniversitemiz öğrencisi olduğu ortaya çıkmıştır.

“Bağımsız iç işleyişe saygı duyun”

Açıklamada rektörlük bilgilendirmeleri dışında herhangi bir kişiden, gruptan, dernekten veya tüzel kişilikten gelecek olan bilgi ve yönlendirmelerin dikkate alınmaması uyarısı yapılırken “Bu temelde, son dönemde Üniversitemizin bütünlüğüne, işleyiş ve yaşam süreçlerimize adeta önceki ve şimdiki açıklamalarımızdaki kaygılarımızı doğrularcasına müdahalede bulunmaya çalışan siyasetçiler, belediye, kadın kolları, dernek, oda gibi kişi, kurum ve yapılanmaları Üniversitemizin bağımsız iç işleyişine saygı duymaya ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz” denildi.

“Sosyal medya üzerinden yapılan yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır”

Rektörlük açıklamasında şunlar kaydedildi:

“…Benzer yürüyüş ve eylemlerin yaklaşık 16.000 kişinin katılması beklenen 2022 Diploma Töreninde de daha büyük boyutlu olarak gerçekleştirileceğine yönelik bilgilerin yönetimimize ulaşması nedeniyle tüm hazırlıkları haftalar öncesinden başlamış olan diploma törenimizin bölümlerde yapılması kararı alınmıştır. Bu kararın arka planı ile ilgili ciddiyeti görmezden gelerek özellikle sosyal medya üzerinden yapılan yorumlar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Çeşitli grup, dernek veya kişilerce bu tür yorumlar yapılmasının ve bu yorumların desteklenmesinin her şeyden önce ODTÜ’nün kurumsal kimliğine ve görünürlüğüne zarar veren bir durum olduğunu özellikle belirtmek isteriz…”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.