Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’dan Türkiye açıklaması: “Seçimlerden sonra her şey değişecek”

Türkiye siyasi tarihinde her zaman inişli-çıkışlı seyreden Ankara-Atina ilişkileri şu günlerde en gergin dönemlerinden birini yaşıyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’de 2023 yılının Haziran ayında düzenlenecek seçimleri işaret ederek, “Seçimlerden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerde iyileşme bekliyorum” dedi.

Yunanistan’ın Kathimerini gazetesine konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Atina’nın iç ve dış politikası ve Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş hakkında açıklamalarda bulundu. Dendias, Türkiye’de Haziran 2023’te düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, seçim sonuçlarından bağımsız olarak, Ankara ile Atina arasındaki ilişkilerin kademeli olarak iyileşmesine izin verecek koşulların hakim olabileceğini söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Nikos Dendias

Türkiye’de ana akım siyasette aşırı sağ ve milliyetçi söylemlerin sistematik bir şekilde yayıldığının altını çizen Dendias, seçimleri AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaybetmesi halinde de iki ülke arasındaki sorunların ortadan kalkmayacağını belirtti.

Ülkü Ocakları Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye hediye ettiği “Denizlerdeki Misak-ı Millimiz” başlıklı haritanın kendisine hatırlatılması ve “Gerçek bir tehlike olduğuna inanıyor musunuz?” diye sorulması üzerine Dendias, Dışişleri Bakanlığı’ndan ve Başbakanlık’tan harita ile ilgili yayımlanan kınama mesajlarına atıfta bulundu ve şöyle konuştu:

“Farklı koşullar altında, bu ve benzeri bir olay renkli ya da saçma olarak tanımlanabilir. Fakat genel atmosfer göz önüne alındığında, özellikle Erdoğan’ın müttefiki Bahçeli’den gelen tehlike endişe verici. Yunanistan’a karşı yükselen milliyetçi retoriğe uyuyor. Fakat bu söylemler hükümet çevreleri ile de sınırlı değil. Muhalefetin belli bir kesimi de bu söylemleri benimsemiş görülüyor. Bize göre bu, seçimler öncesinde yaratılmak istenen kutuplaştırma ortamı ile ilgili.”

Recep Tayyip Erdoğan ve Kiryakos Miçotakis

Atina-Ankara ilişkilerindeki sorunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kaynaklandığını, ancak Erdoğan’ın gitmesi halinde iki ülke arasındaki sorunların birdenbire ortadan kalkacağını düşünenlerin de kendini kandırdığının altını çizen Dendias, sözlerine şöyle devam etti:

“Sorun kişisel değil ve hiçbir zaman da olmadı. Milliyetçiliğin yükselişi, büyük bir bölümü ülkemize dost olan Türk toplumunda etkisini daha çok göstermeye başladı. Bu durum anketlerde de etkisini gösteriyor. 2019 yılında özel bir ziyaret kapsamında İstanbul’a geldiğimde Türk vatandaşlarının misafirperverliğini asla unutmayacağım. Türk halkının büyük bir kısmının Avrupa’yı dört gözle beklediğine inanıyorum. Ancak mevcut koşullar altında ikili ilişkilerde bir iyileşmeye yer yok gibi duruyor. Aynı zamanda Türkiye’nin revizyonizmi sürekli olarak yeni teorilerle kendini gösteriyor. Örneğin Mavi Vatan gibi…”

Ankara ile iletişim kanallarının açık olmasını içtenlikle dilediklerine ve yapıcı bir diyalog istediklerine dikkat çeken Dendias, şöyle devam etti:

“Bir çözümün var olduğuna ve mümkün olduğuna inanıyoruz. Ancak bu çözüme ulaşmak için Türkiye’nin uluslararası hukukun ve deniz hukukunun temel kurallarını ihlal etmekten vazgeçmesi gerekiyor. Gerçekdışı bir şey istemiyoruz. Türkiye’den Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni, NATO Antlaşması’nı imzalayan ve AB’ye katılmayı öngören tüm devletlerin uyması gereken ilke ve değerleri uygulamasını istiyoruz.”

Son dönemde yaşanan hava sahası ihlallerine de değinen Dendias, kendi müttefiklerini ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştıklarını belirtti ve ellerindeki rakamları paylaştı. Türk Hava Kuvvetleri’nin 30 Haziran’a dek Yunanistan toprakları üzerinde üç bin 954 ihlal ve 136 üst uçuş gerçekleştirdiğini savunan Dendias, “Başka söze gerek yok” dedi.

Dendias sözlerini, “Türkiye’deki seçimlerin ardından, seçim sonucu ne olursa olsun, ilişkilerin kademeli olarak iyileşmesini sağlayacak koşulların hakim olmasını umuyorum” diyerek noktaladı.

Kaynak: Kathimerini

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.