Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, disiplin cezasına itiraz eden polisi haklı buldu ve 10 bin lira tazminata hükmetti

Çalıştığı birimden, geçici olarak başka ilçeye görevlendirilen Komiser Yardımcısı Samet Çelikçapa’nın tazminat talep ettiği dilekçesindeki ifadeler üzerine soruşturma açıldı ve disiplin cezası verildi. Çelikçapa konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. AYM, idarenin işlemini “ifade özgürlüğüne müdahale” olarak değerlendirdi ve Çelikçapa’ya 10 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. 

Şanlıurfa’da komiser yardımcısı olarak görev yapan Çelikçapa, 13 Şubat 2015’te iki ay süreyle, geçici görevli olarak Hilvan ilçesine gönderildi. Geçici görevini tamamlayıp, dönen Çelikçapa, geçici görevlendirmeden dolayı “maddi ve manevi” zarara uğradığını belirterek, uğradığı zararın tazmini için Şanlıurfa Valiliği’ne dilekçe verdi. 

Dilekçedeki “Hiçbir ihtiyaç, kamu yararı ve hizmet gereği bulunmamasına rağmen görevlendirme yapılmıştır” ifadeleri nedeniyle Çelikçapa hakkında idare tarafından disiplin soruşturması açıldı. Soruşturma sonucunda ise Şanlıurfa Valiliği İl Disiplin Kurulu, 20 Ocak 2016’da Çelikçapa’ya “kademe ilerlemesinin 10 ay kısa süreli durdurulması cezası” verdi. 

İdare mahkemesi aleyhte karar verince Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu

Çelikçapa, karara yerel mahkemede itiraz etti. Mahkeme idareyi haklı bulunca bu kez de Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak karara itiraz etti. 24 Nisan 2018’de Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi de aleyhte karar verince Çelikçapa bu kez AYM’ye başvurdu. AYM, talebin “dayanaktan yoksun olmadığına” ve “düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar verirken, disiplin cezası konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Başvurucunun idareye verdiği dilekçede kullandığı ifadeler nedeniyle kısa süreli durdurma cezası ile cezalandırılmasının başvurucunun ifade özgürlüğüne bir müdahale olduğu değerlendirilmiştir.”

AYM, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine ve Çelikçapa’ya 10 bin lira tazminat ödenmesine ve ödemenin de dört ay içinde yapılmasına karar verdi. AYM’nin kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü (27 Temmuz) sayısında yayımlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.