Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin uyguladığı ve Türkiye’ye uygulanan vize politikaları neler?

Bulgaristan vatandaşlarına, Türkiye’ye yapacakları turistik ya da transit geçiş amacı taşıyan seyahatlerde 90 gün süreli vize muafiyeti sağlandı. Medyascope, Türkiye’nin vize politikasındaki son durumu sizin için derledi.

Resmi Gazete’de bugün (27 Temmuz) yayımlanan kararla Bulgaristan vatandaşlarının Türkiye’ye yapacakları turistik veya transit geçiş amaçlı seyahatlerde 90 gün süreli vize muafiyeti sağlanmasını ve kimlikleriyle Türkiye’ye girebilmelerini öngören bir karar yayımlandı. Bu kararın ardından, Türkiye’nin vize politikası tekrar tartışmaya açıldı. Medyascope olarak bu politikaları derledik. 

Bulgaristan ve Norveç vatandaşlarına verilen hakla birlikte vatandaşları Türkiye’ye kimlikle veya süresi geçmiş pasaportla girebilen ülkelerin sayısı 19’a çıktı. Bu ülkeler; KKTC, Azerbaycan, Almanya, Belçika, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Ukrayna, Yunanistan ve Polonya.

Türkiye vatandaşları ise kimlikle yalnızca Gürcistan, KKTC ve Ukrayna’ya girebiliyor. 

90 gün altı seyahatlerde 58 ülkeye vizesiz giriş imkanı

Bu ülkeler haricinde aşağıdaki ülkelerin vatandaşlarının 90 gün altı seyahatler için Türkiye’ye vizesiz giriş imkanı bulunuyor. Bu ülkeler şöyle:

Arnavutluk, Andorra, Arjantin, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Brunei, Şili, Hırvatistan, Çekya, Danimarka, Ekvador, El Salvador, Estonya, Finlandiya, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Rusya (hizmet pasaportu ile), İzlanda, İran, İsrail, Japonya, Ürdün, Katar, Kosova, Kırgızistan, Lübnan, Litvanya, Kuzey Makedonya, Malezya, Moldova, Monako, Karadağ, Fas, Yeni Zelanda, Nikaragua, Paraguay, Peru, Romanya, Saint Kitts ve Nevis, Saint Vincent ve Grenadinler, San Marino, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Güney Kore, İsveç, Trindad ve Tobago, Tunus, Ukrayna, Uruguay, Vatikan ve Venezüela.

60 gün ve altı seyahatler için umumi pasaporta sahip Rusya vatandaşları da vizesiz Türkiye’ye girebiliyor.

23 ülke için vize şartı

Türkiye’nin 30 günlük vize, e-vize ve kapıda vize gibi kolaylıkları uygulamadığı ve vatandaşlarını vizeyle kabul ettiği 23 ülke var. Bu ülkeler arasında Bhutan, Kamboçya, Küba, Guyana, Kiribati, Laos, Marshall Adaları, Mikronezya, Myanmar, Nauru, Kuzey Kore, Palau, Filistin, Papua Yeni Gine, Filipinler, Samoa, Solomon Adaları, Güney Sudan, Sri Lanka, Suriye (üçüncü bir ülkeden gelenler için), Tonga, Tuvalu ve Vanuatu.

Türkiye vatandaşlarına uygulanan vize politikaları nasıl?

Türkiye vatandaşları; 37 ülkeyi kapıda vize alarak 13 ülkeyi ise e-vize alarak ziyaret edebiliyor. 64 ülkeye de vize başvurusu yapmadan girebiliyor. Azerbaycan, KKTC, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Sırbistan’a pasaport olmadan sadece kimlik kartıyla giriş mümkünken Türkiye vatandaşları toplam 110 ülkeye vizesiz veya kapıda vize alarak seyahat gerçekleştirebiliyor.

Dünya vatandaşlarının seyahat özgürlüğünün listelendiği Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2 Temmuz 2019 Raporu’na göre, Türkiye seyahat özgürlüğünde 53. sırada yer alıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.