Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fenerbahçeli taraftarların “Putin” tezahüratının Ukrayna basınındaki yankıları

Fenerbahçe ve Dinamo Kiev, UEFA Şampiyonlar Ligi eleme maçlarının ikinci turu kapsamında dün (28 Temmuz) Kadıköy’de karşı karşıya geldi. Dinamo Kiev’in 2-1’lik skor ile zafer kazandığı maça Ukrayna temsilcisinin ilk golünün ardından Fenerbahçeli taraftarların yaptığı “Vladimir Putin” tezahüratları damga vurdu. Medyascope, tezahüratların Ukrayna basınındaki yankılarını sizin için derledi.

TSN: Türklerin büyük ayıbı

Ukrayna’nın önde gelen haber kaynaklarından TSN’nin internet sitesinde yer alan “Fenerbahçe – Dinamo: Türk kulübünün taraftarları Vladimir Putin’in adını haykırdı, Lucescu bu sebeple basın toplantısını boykot etti” başlıklı haberde, “Türklerin büyük ayıbı, İstanbul’da Fenerbahçe ve Dinamo Kiev arasındaki Şampiyonlar Ligi ikinci eleme turunda yaşandı” ifadeleri yer aldı.

Haberde ayrıca, “Putin’in Ukrayna’da neler yaptığı ve bu yüzden Dinamo’nun hangi koşullarda oynamaya mecbur olduğu bilinmesine rağmen İstanbullu taraftarlar, Rusya Federasyonu’nun başkanını açıkça destekledi” denildi.

UNIAN: Kazanmalarına yardımcı olmadı

Ukraynalı haber ajansı UNIAN’ın Telegram kanalında ise Şükrü Saracoğlu Stadyumu’ndaki Putin tezahüratlarının bir videosu paylaşıldı. Videoyu “Türk taraftarlar, Dinamo Kiev’in Fenerbahçe’ye gol atmasının ardından ‘Vladimir Putin’ tezahüratı yapmaya başladı” açıklamasıyla paylaşan ajans, gönderinin sonuna bir gülen surat ekleyerek “Kazanmalarına yardımcı olmadı” diye yazdı.

Radio Svoboda: Ukrayna Dışişleri Bakanı, Dinamo maçında Putin adına tezahürat yapan Fenerbahçe taraftarlarına tavsiye verdi

Ukrayna’nın ve Doğu Avrupa’nın en büyük basın kuruluşlarından Radio Svoboda ise Ukrayna Dışişleri Bakanı Oleh Nikolenko ve Kırım Tatar Meclisi Başkanı Refat Çubarov’un olayla ilgili yorumlarına yer verdi. 

Dışişleri Bakanı Nikolenko, konuyla ilgili Facebook paylaşımında “Şampiyonlar Ligi eleme maçında Fenerbahçe taraftarları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in adını haykırdı. Dinamo Kiev taraftarları ise ZSU (Ukrayna Silahlı Kuvvetleri) diye haykırdı. ZSU, Vladimir Putin’i Türk sahasında 2-1’lik skorla yendi. Türkiye’de bir mücadele vardı, Ukrayna’da da var. Fenerbahçe taraftarlarına kazananların tarafında olmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Kırım Tatar Meclisi Başkanı Refat Çubarov ise yine Facebook üzerindeki paylaşımında “Uluslararası bir suçlu ve katil olan Putin’e karşı iyi niyet gösteren ve cehaletlerini ortaya çıkaran Fenerbahçe taraftarlarının Türkiye’ye ve halkına yönelik güvenin altını oymak isteyen Türkiye düşmanlarına yol verdiği çok açık. Türklerin, Ukrayna ve Ukraynalılar için 24 Şubat 2022’den sonra da giderek artan sempatisini içeriden bilen biri olarak, Şubat 2014’ten beri Rus saldırganlığına karşı çıkan Ukraynalılara yönelik bu hakaret için Fenerbahçe futbol kulübünün ve taraftar kuruluşların kamuya açık bir özür yayımlayacağına dair umudumu koruyorum.” sözlerine yer verdi.

UA FUTBOL: Günün ayıbı

Spor gazetesi UA FUTBOL yaşananları “Günün Ayıbı: Fenerbahçeli taraftarlar Dinamo maçında Vladimir Putin’in adını haykırdı” başlığıyla haberleştirdi. Haberde şöyle denildi: 

“İnanması zor ancak Dinamo’ya karşı oynadıkları Şampiyonlar Ligi maçında Fenerbahçe taraftarları tribünlerden Vladimir Putin’in adını haykırdı. Görünüşe göre ev sahipleri Dinamo oyuncularının canlarını yakmak istedi ancak neyse ki Mircea Lucescu’nun takım disipliniyle her şey yolunda gitti ve takım bu hakarete olması gerektiği gibi, yani gollerle, yanıt verdi.”

Kanal 24: Yerel taraftarların edepsiz davranışı

Ukraynalı televizyon kanalı Kanal 24’ün spor servisinin Yerel taraftarların edepsiz davranışı” alt başlığını kullandığı haber, “Türk taraftarlar Ukrayna’da bir savaş olduğunu ve Kiev takımının maçlarını anavatanları dışında oynamak zorunda olduğunu bilmelerine rağmen eli kanlı diktatörün adını haykırdı ve utanç verici davranışlarıyla kendilerini ayırt etti” ifadelerini içerdi.

Aynı haberde Dinamo Kiev’e turun kapısını açan ikinci gol için ise “Karavaev’in intikamı” yorumu yapıldı.

Fenerbahçe bu yıl da Şampiyonlar Ligi’nde yok

Dinamo Kiev’den Buyalski’nin ve Fenerbahçe’den Szalai’nin golleriyle normal sürenin 1-1 bittiği maç, uzatmaların ikinci yarısında Karavaev’in golü ile Dinamo Kiev lehine sonuçlandı. Sarı-lacivertliler için Şampiyonlar Ligi’nin kapısı bu yıl da kapandı.

Putin tezahüratları hakkında Fenerbahçe Spor Kulübü: “Sebebi her ne olursa olsun tribünlerimizin bir bölümünden yükselen reaksiyonu Fenerbahçe Spor Kulübü olarak kesinlikle kabul etmiyoruz” açıklamasında bulundu.

Eski FIFA hakemi ve spor yorumcusu Ahmet Çakar ise “UEFA İcra Kurulu acil koduyla telekonferansla toplandı. Maçın gözlemci ve temsilcisi ile görüştüler. Putin tezahüratı büyük sıkıntı yaratacak” diye yazarak Fenerbahçe’ye olay sebebiyle bir yaptırım uygulanabileceğine yönelik tartışmaların fitilini ateşledi. Çakar’ın sözleri Ukrayna basınında da büyük yankı buldu.

Dinamo Kiev eleme maçlarının sonraki turunda Avusturya’nın Sturm Graz takımı ile karşılaşacak.

Yazan: Alp Selim

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.