Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ODTÜ’lüler eylemde: “Mezuniyet Devrim’de”

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü’nün her yıl Devrim Stadyumu’nda düzenlenen mezuniyet törenini “güvenlik” gerekçesiyle iptal etmesi kararına karşı öğrenciler, mezunlar ve akademisyenler rektörlük binası önünde eylem yaptı. Tango, halay ve pankartlarla renkli görüntülere sahne olan eylemde ODTÜ bileşenleri, tören için mücadele edeceklerini ve rektörlük üstlenmese dahi,  6 Ağustos’ta mezuniyeti Devrim Stadyumu’nda yapacaklarını söyledi.

ODTÜ Rektörlüğü’nün, mezuniyet töreninin Devrim Stadyumu yerine ayrı ayrı bölümlerde yapılmasına dair kararı büyük tepki çekmiş, üniversitenin bütün bölümleri stadyumda tören yapılması için açıklamalar yapmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Sarayın kayyum rektörleri gençlerin mezuniyet törenlerini iptal ediyor” diyerek, öğrencilere desteğini açıklamasının ardından Rektörlük, siyasetçileri bağımsız iç işleyişlerine saygı duymaya davet eden bir açıklama yapmıştı. 

Devrim Stadyumu’nda mezuniyet töreni yapmak için ısrarcı olan öğrenciler, mezunlar ve akademisyenler bugün (30 Temmuz) rektörlük önünde bir araya geldi. ODTÜ bileşenleri adına açıklama yapan öğrenci Gültekin Arık, her sene coşkuyla yapılan törenin “Atanmış Rektör Verşan Kök” tarafından engellendiğini söyledi ve “ODTÜ yönetiminin iptal gerekçesi olarak belirttiği güvenlik sorunu, öğrencilerin yıllardır bir araya gelerek taşıdığı pankartlar, rektöre yapılan protestolar ve atılan sloganlardır. Bunun bir güvenlik sorunu olarak yansıtılması hem özgür düşünce hakkına bir saldırıdır hem de üniversite bileşenlerini marjinalleştirme çabasıdır” diye konuştu.

Tepeden inme bir kararın uygulanmaya çalışıldığını vurgulayan Arık, “Boğaziçi Üniversitesi’nde mezuniyet töreni iptal ediliyor, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde konuşma yapan öğrenci sansürlenmeye çalışılıyor, konserler yasaklanıyor, yaşanılabilir bir ücret için bir araya gelen işçiler işten atılıyor, hakları için bir araya gelen her kesime baskılar sürüyor” dedi. Mezuniyet yürüyüşünün engellenmesi girişiminin, ODTÜ’nün geleneğine, kültürüne, özerk ve demokratik yapısına saldırı olduğunu ve buna karşı mücadele edeceklerini söyleyen Arık, “6 Ağustos günü rektörlük mezuniyeti yapmayı üstlense de üstlenmese de, mezuniyetimizi Devrim Stadyumu’nda gerçekleştireceğiz” diye konuştu. 

ODTÜ mezuniyetlerine damgasını vuran pankartlara benzer, törenin engellenmesini protesto eden pankartlar da rektörlük önüne asıldı. “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz”, “Parasız, özgür, demokratik üniversite” ve “ODTÜ eylemde, mezuniyet Devrim’de” sloganlarının atıldığı eylemde, Eş Dans Topluluğu tango gösterisi yaptı. Açıklamanın ardından halaylarla süren eylem, alkışlarla ve sloganlarla sona erdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.