Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahıl sevkiyatı başlıyor: Mısır yüklü ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı, yarın İstanbul’a varacak

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı bugün (1 Ağustos) başlıyor. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), mısır yüklü ilk geminin TSİ 08:30’da Odessa Limanı’ndan yola çıktığını duyurdu. 26 bin ton mısır taşıyan geminin yarın İstanbul’a varması bekleniyor.

İzleyin: Tahıl krizi çözüldü mü?

Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı bugün başlıyor. Milli Savunma Bakanlığı, mısır yüklü Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin bu sabah TSİ 08:30 sularında Odessa Limanı’ndan hareket ettiğini açıkladı.

Bakanlıktan paylaşılan açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

“22 Temmuz 2022’de Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan ‘Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi’ belgesi kapsamında sevkiyat yapacak bu ilk gemiyi takiben diğer gemilerin de belirlenen koridor ve usuller çerçevesinde intikalleri planlanmaktadır.”

Yarın Türkiye’ye gelecek

26 bin ton mısır taşıyan geminin yarın (2 Ağustos) İstanbul’da olması bekleniyor. Geminin İstanbul’da yapılacak denetimlerin ardından Lübnan’a gidecek. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na verdiği demeçte, “Gemi yarın 15:00 sularında İstanbul Boğazı açıklarına demirleyecek. Müşterek heyet gidip yükünü kontrol edecek. Bu protokol bütün gemiler için geçerli olacak” dedi.

Tahıl koridoru anlaşması İstanbul’da imzalanmıştı

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın en önemli sonuçlarından biri olan küresel gıda krizinin çözümü için 22 Temmuz’da İstanbul-Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde önemli bir adım atılmıştı.

Ukrayna adına Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun imzaladığı anlaşma ile Kiev ve Moskova, tahıl ürünlerinin Karadeniz’den dünya pazarlarına taşınmasına imkan sağlama kararı almışlardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.