Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahıl koridoru anlaşması İstanbul’da imzalandı: Rusya ve Ukrayna heyetleri aynı masada yer almadı

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın en önemli sonuçlarından biri olan küresel gıda krizinin çözümü için bugün İstanbul-Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde önemli bir adım atıldı. Ukrayna adına Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun imzaladığı anlaşma ile Kiev ve Moskova, tahıl ürünlerinin Karadeniz’den dünya pazarlarına taşınmasına imkan sağlayacak.

Kamera & Kurgu: Okan Yücel

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonuç verdi. İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde bugün (22 Temmuz) yapılan tören ile limanlarda bekleyen tahılların Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılmasına olanak sağlayan, tam adıyla “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyeti Sevki Girişimi Belgesi”ne imzalar atıldı. İki farklı anlaşmanın imzalandığı törende Ukrayna ve Rusya heyetleri aynı masada yer almadı ve aynı belgelere imza atmadı.

Tahıl sevkiyatı anlaşması imza törenine Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

“Haklı bir gurur yaşıyoruz”

İmza töreninde konuşan Erdoğan, yoğun bir süreç yürütüldüğünü vurgulayarak “haklı bir gurur” yaşadığını söyledi. Tahıl krizinin çözümünde önemli adımlar attıklarını belirten Erdoğan şöyle konuştu: “Her iki ülkenin endişelerinin giderilmesi için çalıştık. Dışişleri ve Savunma bakanlarım çok önemli çaba sarf ettiler. Bu vesileyle Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy’e liderlikleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Gemi trafiği ile Karadeniz’deki birçok ülkeye nefes borusu açmış olacağız. Gemilerin limanlardan kalkışları ve varışlarına ilişkin denetim İstanbul’da kurulacak merkezde yapılacak.

“Bu gidişat mukadder değil”

Yaklaşık dört ay önce yine Dolmabahçe’de yapılan görüşmelere atıfta bulunan Erdoğan, sonraki süreçte çatışmaların körüklendiğini söyleyerek, “Başından beri savaşın kazananı olmayacağını, tüm dünyanın kayba uğrayacağını belirtiyoruz. savaş sadece bölge ülkelerini değil, tüm insanlığı olumsuz etkiliyor. Bu gidişat mukadder değildir” dedi. Erdoğan konuşmasını, “Sürecin bugünlere gelmesinde emeği geçen herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ederim” sözleriyle noktaladı.

Anlaşmanın ilk etapta 120 gün boyunca uygulanması ve sonra yenilenmesi bekleniyor. BM ve Rusya da ayrı bir protokol imzalayacak.

Guterres: “Erdoğan’a çok teşekkür ederim”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise küresel gıda fiyatlarının rekor seviyeye ulaştığını dikkat çekti ve anlaşmanın bütün taraflarına teşekkür etti. Bu anlaşmayı bir “umut ışığı” diyerek niteleyen Guterres, tarafların bu süreçteki çabalarını şu cümlelerle dile getirdi: “Recep Tayyip Erdoğan, her aşamada bu sürecin her aşaması sizin ısrarlı yaklaşımınız sayesinde oldu. Erdoğan’a çok teşekkür ederim. Rusya ve Ukrayna temsilcilerine ithafen söylüyorum: Herkese faydalı olacak girişimin yolunu açtınız. Karadeniz’deki bu umut ışığı çok parlak. Bu çalkantılı zamanlarda bu umut ışığı insanların çektiği sorunlara çözüm sağlasın.”

“Rusya ile anlaşma imzalamayacağız”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Mikhail Podolyak bugün sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, tahıl anlaşması çerçevesinde Rus gemilerinin nakliyat yapamayacağını, Ukrayna gemilerine eşlik edemeyeceğini ve Ukrayna limanlarında Rus temsilcisi bulunmayacağını açıkladı. Tahıl sevkiyatı gemilerinin tüm denetimlerinin Türkiye kara sularında ortak gruplar tarafından yapılacağını belirten Podolyak, şunları yazdı:

“Rusya ile herhangi bir anlaşma imzalamayacağız. Biz Türkiye ve BM ile bir anlaşma imzalıyoruz ve onlara karşı yükümlülükler üstleniyoruz. Ukrayna ve Rusya, BM ile tahıl ihracatı konusunda paralel anlaşmalar yapacak.”

Peki süreç nasıl gelişmişti? Detaylar, Medyascope Dış Haberler Editörü Senem Görür’ün Dolmabahçe Ofisi önünden anlattığı videoda…

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.