Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya yerlisi senatör, yemin töreninde Kraliçe Elizabeth’e “sömürgeci” dedi

Avustralya’nın yerli halklarından birine mensup senatör Lidia Thorpe, parlamentoda yemin ettiği sırada Kraliçe II. Elizabeth’e “sömürgeci” dedi.

Avustralya’da Yeşiller Partisi’nden senatör Lidia Thorpe, parlamentoya sağ yumruğu havada girdi ve kürsüye çıktı. Kürsüdeki kağıdı okuyan Thorpe, “Ben Lidia Thorpe, sadık olacağıma ve sömürgeci majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’e gerçek bir bağlılık göstereceğime ciddiyet ve içtenlikle yemin ederim” ifadelerini kullandı.

Lidia Thorpe

Yeminini değiştirmesi ve “sömürgeci” ifadesini kullanmasının ardından Senato Başkanı Sue Lines, Thorpe’un yeminini tekrarlanmasını istedi. Güneybatı Victoria eyaleti kökenli Aborjin Avustralyalı yerli halkı Gunditjamara mensubu Thorpe, yeminini tekrarladı ve sömürgeci ifadesini kullanmadı.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth aynı zamanda Avustralya’da devletin başı konumunda. Avustralya Anayasası’na göre senatörler ve milletvekilleri, Kraliçe’ye, varislerine ve haleflerine bağlılık yemini etmek zorunda.

Buckingham Sarayı ise Thorpe’un sözlerine dair herhangi bir yorum yapmadı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.