Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ölümle tehdit edildi, kapısına dana dili bırakıldı – Prof. Dr. Esin Şenol: “Tek istedikleri susmam, susmayacağım”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, ofisinin bulunduğu binaya dana dili bırakıldığını ve “hakkında adım adım cinayet planlandığını” sosyal medya hesabından duyurdu. Koronavirüs salgınının başından beri bazı aşı karşıtı gruplar tarafından hedef gösterilen Şenol, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Şenol, sosyal medya hesabından, “Hakkında adım adım planlanan ve sosyal medya üzerinden paylaşılan bir cinayet girişimi olduğunu” duyurdu. Ofisinin bulunduğu binaya dana dili bırakılması ve kimliği belirsiz bir kişi tarafından kendisine limonata gönderilmesinden şüphelenen Şenol, polis ile iletişime geçti. Emniyet Şenol’u takip eden kişiyi ve sosyal medya hesabını tespit etti. Şenol, “Üç haftadır beni nasıl öldüreceğine dair paylaşımlar yapıyormuş” dediği kişi için yakalama kararı çıkarıldığı bilgisini aktardı.

Yaşadıklarını Medyascope Gündem’de anlatan Şenol, “İki buçuk yıldır yaşadığım şiddet ve baskıyı paylaşmamaya çalıştım. Bu olay intikal etmek ve ifşa olmak zorunda kaldı çünkü bir saat farkla ölümden kurtulmuşum gibi görünüyor, listesinde başkaları da var” dedi.

Şenol sosyal medya hesabından, Emniyet tarafından tespit edilen hesabın paylaşımlarını kamuoyuyla paylaştı.

Ofisinin bulunduğu binaya dana dili bırakılması ve birisinin kendisine limonata yolladığını öğrenmesinin ardından Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ile iletişime geçen Şenol, süreci şöyle anlattı: “Emniyet amirliği yaşadıklarımı tehdit olarak görüp en yakın karakola gitmemi söyledi. Emniyete müteşekkirim, inanılmaz bir çaba gösterdiler. Otopark ve binadaki kameralar çözümlendi. Kişinin kimliği tespit edildi, sosyal medyada izleme alındı.”

“Sağlık Bakanı ses çıkarmadı”

“Fiziksel tehdidin bu kadar burnumun dibine gelmesini beklemiyordum” diyen Şenol, daha önce de kendisine yönelen tehditlerde fiziksel şiddete işaret edildiğini ve suç duyurularında bulunduğunu aktardı. Şenol, bu suç duyurularına yanıt alamamaktan ve ilgili bakanlıkların kendisiyle dayanışma göstermemesinden şikâyetçi: “Gerçekten ilgisiz kalıyorlar. Süreçlerimiz ya olumsuz cevaplanıyor ya da çok yavaş ilerliyor. Sağlık Bakanı bugüne kadar aldığımız tehditlerin hiçbirisinde ‘Bu hekimlere bunu yapamazsınız’ demedi.

“Asla susmayacağım”

Kendisine yönelen öfkenin amacının, kendisini susturmak olduğunu söyleyen Şenol, korkmadığını ve susmayacağını söylüyor: “Korkmadan, cesaretle, gücünüzü toplayarak kaldığınız yerde deavam etmek tek kurtuluş şansı. Yoksa yavaş bir ölüme mahkum olursunuz. Asla susmayacağım. Korkmuyorum bu meczuplardan. Çünkü bir hekim ölümün ne olduğunu da, insan gibi yaşamanın ne olduğunu da bilir. Korkmuyorum, Emniyet gereğini yapıyor.”

Yayının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Ankara Tabip Odası: “İktidarı ve Sağlık Bakanlığı’nı tutum almaya davet ediyoruz”

Prof. Dr. Esin Şenol’un paylaşımlarının ardından Ankara Tabip Odası konuya dair bir açıklama yayınladı. Bilim insanlarının bilim karşıtı gruplar tarafından tehdit edildiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol’u kamuoyunda karalamayı görev bilen bu kesimlerin fanatikleri ciddi ölüm tehdidine varan paylaşım ve uygulamalarda bulunuyor. Prof. Dr. Esin Şenol nezdinde aslında bilime, akla, gerçeğe yönelik bu saldırılar sonuçta insanlarımızın sağlığına yönelik tehdit teşkil etmektedir.

Bizler her zaman olduğu gibi bilimin, aklın, gerçeğin ve vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Siyasi iktidar ve Sağlık Bakanlığı’nı bilim insanlarının yanında olduklarına yönelik tutum almaya ve açıklama yapmaya davet ediyoruz.

TTB: “Saldırılara karşı birlikte mücadele edeceğiz”

Türk Tabipleri Birliği sosyal medya hesabından da Şenol’a destek mesajı yayınlandı. TTB Twitter hesabından paylaşılan mesajda şöyle denildi: “Bilimsel gerçekleri ve toplum sağlığını savunmaktan asla vazgeçmeyen Pandemi Çalışma Grubumuzun üyesi Prof. Dr. Esin Şenol’a dönük saldırılara karşı birlikte mücadele edeceğimizi vurguluyor; bilim insanlarının yanında olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz.”

TTB ayrıca, daha önce 39 uzmanlık derneği ile 51 tabip odasının imzaladığı “Saldırılara Karşı Bilimin ve Bilim İnsanlarının Yanındayız” başlıklı açıklamayı da yeniden paylaştı. Açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

“Bilimsel hiçbir temeli olmayan, bilimsel verileri çarpıtarak bilgi kirliliğine yol açan aşı karşıtlığı ideolojisinin taraftarları, pandeminin başından itibaren özellikle Prof. Dr. Esin Şenol, Prof. Dr. Bengi Başer ve Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ı hedef alarak, uzun zamandır sürdürdükleri taciz ve tehdit içerikli saldırılarını son dönemde yoğunlaştırmıştır. Herkes bilmelidir ki toplum sağlığı için gecesini gündüzüne katan bilim insanları asla yalnız değildir. Aşı karşıtlığı üzerinden bilimsel bilgiyi yok sayan, bilgi kirliliği yaratarak toplumda aşı tereddüdüne neden olan ve halk sağlığını tehdit eden bu yaklaşım, son olarak aşı etkinliğine dair yürütülmüş bir çalışmada da görülebileceği üzere1 bir ülkede sadece Aralık 2020-Eylül 2021 arasında 18 yaşının üstünde 27 milyon insanın hastalıktan, 1,6 milyon insanın hastaneye yatıştan ve 235 bin insanın Covıd-19 ilişkili ölümden aşı ile korunabildiği gerçeğini reddederek hakikati bulanıklaştırmaktadır. Türk Tabipleri Birliği olarak bilim insanlarına yapılan bu saldırıları kınıyor, bilimin ve bilim insanlarının yanında olduğumuzu çok güçlü bir şekilde ifade ediyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.