Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahıl koridorunda ilk gemi İstanbul’a doğru yola çıktı, uluslararası piyasalarda fiyatlar düştü

Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan kalkan tahıl yüklü geminin bu gece İstanbul’a ulaşması bekleniyor. Geminin yola çıkması uluslararası tahıl piyasalarını olumlu etkiledi. 10,9 dolara yükselen bir kile buğdayın fiyatı bugün itibarıyla 7,8 dolara, mısırın fiyatı ise 8,1 dolardan 6,4 dolara kadar düştü.

Dünya hububatının yüzde 30’undan fazlasını üreten Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş, tahıl sevkiyatlarını durdurma noktasına getirmiş ve buna bağlı olarak hububat fiyatları hızla yükselmişti. Savaşın başlamasının hemen ardından Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Şubat 2022’de “Tahıl ve yağlı tohum üretiminde tedarik zinciri ve lojistikte Ukrayna ve Rusya kaynaklı aksamalar ve Rusya’nın ihracatına getirilen kısıtlamalar gıda güvenliği açısından önemli etkilere yol açacaktır” uyarısında bulunmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, 27 Mayıs’ta yaptığı basın açıklamasında; “Kıtlık tek başına gelmez, ona her zaman durumu daha da kötüleştiren, insanların hayatlarını mahveden ve insanlar için güvensiz koşullar oluşturan siyasi bir kaos eşlik eder. Temmuz ayında, birçok ülke geçen yılki hasat stoklarını tükettiğinde, felaketin büyüklüğünü anlayacak” demişti.

İstanbul’un ev sahipliği yaptığı görüşmeler sonucu Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasında imzalanan “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” sonucu yola çıkan ilk geminin bugün 15.00 sularında İstanbul’daki kontrol merkezine yanaşması bekleniyordu.

Geminin gelmesi gecikti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Odessa Limanı’ndan ayrılan mısır yüklü ilk geminin bugün İstanbul’a ulaşacağını “Gemi yarın 15:00 sularında İstanbul Boğazı açıklarına demirleyecek. Müşterek heyet gidip yükünü kontrol edecek. Bu protokol bütün gemiler için geçerli olacak” sözleriyle duyurmuştu. Konuya ilişkin bugün açıklama yapan Müşterek Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Tuğamiral Özcan Altunbulak, “Daha önceden gelmesini beklediğimiz ve takip ettiğimiz RAZONI isimli geminin, deniz koşulları nedeniyle bu gece yarısı İstanbul’da tahsisli demir yerine demirlemesi beklenmektedir. Gerekli işlemler sonrasında RAZONI isimli gemiye, Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve BM temsilcilerinden oluşan bir heyetle, denetim icra edilecek ve denetleme neticesine göre gemi yoluna devam edecektir” diyerek geminin gecikeceğini duyurdu.

Türkiye, hububatın yüzde 80’ini Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediyor

FAO’nun raporuna göre buğday ithalatında dünyada üçüncü sırada olan Türkiye, hububat krizinden önemli ölçüde etkilenen ülkelerden biri oldu. Türkiye bu yılın ilk altı ayında, hububat ithalatının yüzde 80,5’ini  Rusya ve Ukrayna’dan karşıladı. İki ülkeden toplam 1 milyar 999 milyon 947 bin 578 dolar değerinde hububat ithal etti. Ayçiçek yağı kriziyle başlayan süreç, bir ekmeğin fiyatının 4 Türk Lirası’na (TL) kadar çıkmasıyla sürüyor. Haziran 2021’de gıda enflasyonu yüzde 20 iken, Haziran 2022’de yüzde 94 oldu.

Koridorun sonundaki ışık göründü mü?

Tahıl koridoruna dair anlaşmanın sağlanması ve Odessa Limanı’ndan 26 bin ton mısır ile Lübnan’a gitmek üzere kalkan geminin, uluslararası tahıl piyasalarında süren tedarik sorununa çözüm olması bekleniyor. Gıda borsaları bu sabah itibarıyla ciddi gerileme kaydetti. Kile başına 10,9 dolara kadar yükselen buğday fiyatı, bu sabah 7,8 dolara kadar geriledi. Mısırın kile başı fiyatı nisan ayında 8,1 dolara kadar yükselmişti. Bugün vadeli işlemler piyasasında mısır, 6,4 dolar üzerinden işlem görüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.