Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşında 161. gün: Rusya, ABD’yi ilk kez savaşa doğrudan müdahil olmakla suçladı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Moskova, Vaşington’u ilk kez Ukrayna’daki savaşa doğrudan müdahil olmakla suçladı. Tahıl anlaşması çerçevesinde 26 bin ton mısır taşıyan Razoni isimli Sierra Leona bayraklı kuru yük gemisi İstanbul’a vardı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kız arkadaşı Alina Kabaeva’ya yaptırım uyguladı. Medyascope, savaşın 161. gününde bilmeniz gerekenleri derledi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Ukrayna birliklerinin Himars roketatar sistemini kullanırken hangi hedefleri vurması gerektiğini Vaşington’a sorduğunu ve Vaşington’un da bunu onayladığını iddia etti. Korgenaral Igor Konaşenkov, ABD’nin, Donbas’taki bölgelere düzenlediği roket saldırılarından sorumlu olduğunu öne sürdü. Konaşenkov, Ukraynalı yetkililer arasında yapılan görüşmeler sonucunda bu bağlantıyı elde ettiklerini savundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ulaştığımız tüm bu bilgiler, Beyaz Saray ve Pentagon’un iddialarının aksini gösteriyor. Bu bilgiler, Vaşington’un Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan müdahil olduğunun kanıtı” ifadeleri kullanıldı.

Bir Pentagon sözcüsü ise yaptığı açıklamada Ukraynalılar’a bilgi aktardıklarını söyledi: “Ukraynalılar’a karşı karşıya oldukları tehditleri anlamaları ve ülkelerini savunmaları için ayrıntılı bilgiler sağlıyoruz.”

Rusya daha önce Vaşington’u “vekalet savaşı” yürütmekle suçlamıştı.

“Tahıl koridoru anlaşması ateşkese katkı sağlayabilir”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder, tahıl koridoru anlaşmasının, Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkese bir katkı sağlayabileceğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Moskova’da Putin ile görüştüğünü belirten Schröder, Kremlin’in müzakere edilmiş bir çözüm istediğini söyledi.

Gerhard Schröder

1998 yılından 2005 yılına kadar Almanya Şansölyesi olan Schröder, Ukrayna’daki savaşı eleştirmiş fakat Putin’i kınamamıştı.

Savaştaki diğer önemli gelişmeler ise şöyle:

  • ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kız arkadaşı olduğu öne sürülen jimnastikçi Aline Kabaeva’ya yaptırım uygulama kararı aldı. Kremlin daha önce Rus liderin Kabaeva ile bir ilişkisi olduğuna dair haberleri yalanlamıştı.
  • Reuters haber ajansı, Rusya’nın, Harkov ve Mykolaiv bölgelerine saldırdığını yazdı.
  • BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı rakamlara göre, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinden bu yana, 10 milyondan fazla kişi Ukrayna’dan ayrıldı. AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson ise savaşın başladığı günden bu yana 8 milyon Ukraynalı’nın Avrupa ülkelerine geçtiğini açıkladı.

Kaynak: Guardian, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.