Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahıl sevkiyatı: Ukrayna’dan yola çıkan mısır yüklü ilk gemi İstanbul Boğazı’nda

Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan hareket eden ve 26 bin ton mısır taşıyan Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisi İstanbul’a vardı. İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişine demirleyen geminin, bu saat 10:00’da Müşterek Koordinasyon Merkezi tarafından denetlenmesi ve neticeye göre yoluna devam etmesi bekleniyor.

Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı 1 Ağustos Pazartesi günü başlamıştı. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Razoni isimli geminin Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan yola çıktığını duyurmuştu. 26 bin 527 ton mısır taşıyan kuru yük gemisi, dün (2 Ağustos) gece saatlerinde İstanbul Boğazı’nın Karadeniz çıkışına demirledi.

Denetim bekliyor

Gemi bugün 10:00 sularında Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde görevli Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından denetlenecek. Gemi, denetimlerin ardından Lübnan’ın Tripoli Limanı’na gidecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dün akşamki ulusa sesleniş konuşmasında tahıl sevkiyatına da değindi ve şöyle konuştu: “Artık hedefimiz tahıl sevkiyatında bir düzen sağlamak. Bu durum artık ülkemiz için de bir gıda güvenliği meselesi. Biz de gelecek yılı garanti altına alıyoruz.

Razoni isimli kuru yük gemisi. (Kaynak: Reuters)

“Beklentimiz Ukrayna limanlarından her gün bir geminin ayrılması”

Ukraynalı yetkililer, ülkedeki limanlardan ayrılmayı bekleyen 17 tahıl gemisi daha olduğunu açıkladı. Üst düzey bir Türk yetkili Reuters’a verdiği demeçte, yapılan anlaşma çerçevesinde beklentilerinin her gün Ukrayna’daki limanlardan bir geminin ayrılması olduğunu söyledi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Razoni’nin yola çıkışının teknik sorunlar nedeniyle birkaç gün geciktiğini de sözlerine ekledi.

Tahıl koridoru anlaşması İstanbul’da imzalanmıştı

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın en önemli sonuçlarından biri olan küresel gıda krizinin çözümü için 22 Temmuz’da İstanbul-Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde önemli bir adım atılmıştı.

Ukrayna adına Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun imzaladığı anlaşma ile Kiev ve Moskova, tahıl ürünlerinin Karadeniz’den dünya pazarlarına taşınmasına imkan sağlama kararı almışlardı.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.