Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, rektörü eleştirdiği için üniversiteden uzaklaştırılan öğrenciyi haklı buldu, tazminat ödenmesine karar verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ankara Gar katliamıyla ilgili basın açıklamasında Mersin Üniversitesi rektörünün şeref ve itibarını zedeleyici ifadeler kullandığı gerekçesiyle bir ay okuldan uzaklaştırılan öğrencinin eğitim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme ayrıca, eğitim hakkı ihlal edilen öğrenci İlknur Uyan’a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesini karara bağladı.

Mersin Üniversitesi, 2017’de Ankara Garı saldırısını protesto eden öğrenciler hakkında soruşturma başlattı. İlknur Uyan isimli öğrenci, açılan soruşturmaya tepki göstermek için Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasına katıldı. Üniversite yönetimi, basın açıklamasında “üniversite rektörüne yönelik şeref ve haysiyeti zedeleyici nitelikte ifadeler kullanıldığını” belirterek, Uyan’a bir ay uzaklaştırma disiplin cezası verdi. 

Uyan, “idari işlemin durdurulması” istemiyle konuyu yargıya taşıdı ancak Mersin 2. İdare Mahkemesi, davayı reddetti. İstinaf başvurusunun da reddedilmesinin ardından Uyan, konuyu AYM’ye taşıdı. 

“Eğitim hakkı ihlal edildi”

Resmi Gazete’de bugün (5 Ağustos) yayımlanan karara göre AYM, Uyan’ın eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Dosya, eğitim hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Mersin 2. İdare Mahkemesi’ne gönderildi. AYM, İlknur Uyan’a 13 bin 500 Türk lirası manevi tazminat ödenmesini de karara bağlandı.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.