Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den 2020 ve 2021 bütçelerine kısmi iptal – CHP’li Özgür Özel: “Bir yıl geçerli olan bütçe kanununun iptalinin gecikmesi, mahkeme kararlarının etkisiz kalmasına yol açıyor”

CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) açtığı, 2020 ve 2021 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu iptal davası kararları, Resmi Gazete’de bugün (8 Ağustos) yayımlandı. AYM kanunlardaki bazı maddeleri, Anayasa’ya aykırı buldu. Düzenlendikleri yıl için geçerliliği olan bütçe kanunların süresinden sonra AYM tarafından iptal edilmesinin bir anlamı olmadığını Medyascope’a değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Karar, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin anayasayı çiğnemekteki ısrarını göstermektedir. Sadece bir yıl geçerli olan bütçe kanunu için mahkemenin verdiği karar, verilen kararın etkisiz kalmasına yol açıyor dedi.

CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç ile birlikte 132 milletvekilinin iptal davası açtığı bütçe kanunları hakkında AYM kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, 2020 ve 2021 bütçe kanunlarının iptal talebinin gerekçesi, Anayasa’da bütçe kanunlarının, yasama yetkisiyle yapılması gerektiği ve yasama organının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ait olduğuna ilişkin anayasa maddelerine aykırı olduğu ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanun’un 21. maddesini uygulanamaz hale getirdiği şeklinde özetlendi. 

“Etkisiz kalma potansiyeli”

AYM kararını Medyascope’a değerlendiren CHP’li Özel, başvuruları üzerine 2020 yılı bütçesinde sekiz maddenin, 2021 yılı bütçesinde de anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz ettikler, yedi maddenin beşinin iptal edildiğini belirterek, şunları söyledi:

Bu, sıkıntılı bir durum doğurmaktadır zira bütçe kanunlarının sadece bir yıl boyunca geçerli olması, anayasa yargılaması bakımından özel bir durum yaratmakta ve mahkeme kararlarının bütçe kanunları bakımından etkisiz kalmasına yol açma potansiyeli taşımaktadır. Bu nedenle bu yılın ocak ayında TBMM Başkanlığı’na bütçe kanunlarının anayasaya aykırılığı iddiasıyla açılan iptal davalarının başvurunun yapılmasından itibaren en geç 60 gün içerisinde karara bağlanmasını öngören bir kanun teklifi sunmuştuk. Bu teklifimizin kabul edilmesinin ne kadar önemli olduğu bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kısmi iptal kararıyla ortaya çıkmıştır.

“Adalet ve Kalkınma Partisi’nin anayasayı çiğnemekteki ısrarını gösteriyor”

AYM’nin, CHP’nin daha önceki bütçe kanununun iptali başvurularında da çok geç karar verdiğini vurgulayan Özel, 2019 Bütçesine ilişkin kararın 813 gün, 2018 bütçesine ilişkin kararın bin 178 gün, 2017 bütçesine ilişkin kararın de 460 gün sonra verdiğini belirtti. Özel, “Karar her ne kadar iş işten geçtikten sonra, bütçe dönemi kapandıktan sonra verilmiş olsa da bu durum, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin anayasayı çiğnemekteki ve anayasaya aykırı işler yapmaktaki ısrarını göstermektedir” dedi.

İptal edilen hükümler, 2022 bütçesinde de yer alıyor

Anayasaya aykırı bulunarak iptal edilen hükümlerden üçünün 2022 Bütçe Kanunu’nda da yer aldığına dikkat çeken Özel, “Anayasa Mahkemesi zımnen 2022 bütçesinde de anayasaya aykırılıklar olduğunu bilmekte ancak 2022 bütçesine ilişkin başvurumuz hakkında karar vermemektedir. Bu kararıyla kendisini bağlayan Anayasa Mahkemesi’ni 2022 bütçesine ilişkin yaptığımız başvuruyu bir an önce karara bağlamaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Özel, AYM’ye 2022 bütçesini bir an önce görüşmesi için ilave bir başvuru yapmayı değerlendirdiklerini söyledi ve “Bu karar, Meclis’in devredilemez hakkı olan ve dünya parlamentolarının ortaya çıkışına kaynaklık eden bütçe hakkına tüm otoriter rejimlerde olduğu gibi bir saldırı olduğunu tescillemiştir. Meclis’in ve milletin bütçe hakkına yönelen bu saldırıya son vermek Anayasa Mahkemesi’nin ve üyelerinin elindedir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.