Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan-Putin zirvesi | Financial Times: “Ankara’nın Moskova ile bağları derinleştikçe Batı’da alarm sesleri çalıyor”

Batı ülkeleri, NATO üyesi Türkiye’nin Rusya’yla ilişkilerini güçlendirmesinden endişeli. Batılı kaynaklara göre Ankara, yaptırımlardan kurtulmasında Rusya’ya yardımcı olabilir.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos Cuma günü Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, iki ülkenin ticaret ve enerji konularındaki işbirliği de vurgulanmıştı.

Financial Times’a konuşan Batı ülkelerinden altı yetkili, Türkiye-Rusya arasındaki işbirliğin endişelendirici olduğunu söyledi.

Röportajda Avrupa Birliği’nden (AB) bir yetkili, 27 ülkenin, Türkiye ve Rusya ilişkisini çok yakından takip ettiğini vurguladı. Yetkililer ayrıca, Batı ülkelerinin Erdoğan’ın Putin ile ne konuştuğu ve hangi koşullarda anlaştığının belirsiz olmasından da endişeli.

“AB’nin ortak anlaşması olmadan bazı ülkeler, Türkiye’ye yaptırım uygulayabilir”

Yetkililer, AB ülkelerinin, Ankara’nın Rusya ile ilişkilerinin olası yansımaları hakkında henüz konuşmadıklarını söyledi. Röportajda yetkililer, ortak anlaşma olmasa da bazı ülkelerin Türkiye’ye yaptırım uygulamasının mümkün olduğunun da altını çizdi.

Yetkililer, “hükümetlerin Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerini genişletmesinin yaratacağı risk ışığında, Batılı firmaları Türkiye’deki ilişkilerinden çekilmeye ya da Türkiye ile ilişkilerini küçültmeye çağırarak Ankara’ya karşı hareket edebileceklerini” öne sürdü.

Soçi’de ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le 5 Ağustos Cuma günü Soçi’de bir araya gelmişti. İki lider, Suriye’ye askeri operasyon, tahıl koridoru anlaşması, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) konularını ele almıştı.

Okuyun: Soçi’deki Erdoğan-Putin zirvesinin ardından ortak bildiri yayımlandı

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Soçi zirvesinden sonra gazetecilere verdiği demeçte, Türkiye’nin Rusya’nın doğalgazını ruble ödeyerek almayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Rusya’dan dönüşte uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, Visa ve Mastercard’ın operasyonlarını askıya aldığı bir dönemde Türkiye’deki Rusların kartla ödeme yapmalarını sağlayan Rusya’nın Mir ödeme kartı sisteminin kullanımı konusunda “çok ciddi gelişmeler” olduğunu söyledi. Erdoğan, Mir kartlarının Rus turistlerin alışveriş ve oteller için ödeme yapmasına yardımcı olacağını belirtti.

Erdoğan, Soçi zirvesinin basına açık bölümünde ise Rusya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açacaklarını söylemişti.

Putin: “Türkiye Suriye’deki durumun normalleşmesine katkı sağlıyor”

Suriye’deki gelişmeleri de değerlendiren Erdoğan “Suriye’deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir” demişti. Putin ise “Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konuları da ele alacağız. Türkiye buradaki durumun normalleşmesine ciddi katkı sağlıyor” diye konuşmuştu.

İki lider Akkuyu NGS’nin önemine vurgu yaptı

Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’yle ilgili olarak ise şunları söylemişti: “Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor. Akkuyu konusunu bugün sizlerle belli bir noktaya getirmemiz, değerlendirerek karara bağlamamız süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir. Akkuyu NGS, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılamayı mümkün kılacaktır.”

Kaynak: Financial Times

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.