Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Soçi’deki Erdoğan-Putin zirvesinin ardından ortak bildiri yayımlandı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün (5 Ağustos) Rusya’nın Soçi kentinde görüştü. İki lider, 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması ve Suriye’ye yönelik olası askeri operasyon hakkında konuştu. Zirvenin ardından ortak bildiri yayımlandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bugün (5 Ağustos) Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi. Son 17 günde ikinci kez yüz yüze görüşen iki lider, Suriye’ye askeri operasyon, tahıl koridoru anlaşması, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) konularını ele aldı. Erdoğan ve Putin, Akkuyu NGS’nin ve Türkiye’nin Suriye’deki konumunun önemine vurgu yaptı. Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov’un da görüşmeye katılması dikkat çekti.

Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, “Liderler, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir” denildi. Bildirinin devamında şu ifadeler yer aldı:

“İki lider, Türkiye-Rusya ilişkilerinin, mevcut bölgesel ve küresel tüm sınamalara rağmen, karşılıklı saygı ve mütekabil çıkarların tanınması temelinde ve uluslararası yükümlülüklerle uyumlu olarak ilerletilmesi yönündeki ortak iradelerini teyit etmişlerdir. Suriye’deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye’nin siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettikleri öneme işaretle, Suriye’de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.”

Okuyun: 81 ayda 29. buluşma: Erdoğan ve Putin bu kez hangi konuları görüşecek?

Görüşmeden önce konuşan Erdoğan, Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya hazır olduğunu belirtti. Erdoğan, Tahran ziyaretinin ardından Putin’le tekrar görüşmelerini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Putin: “Türkiye Suriye’deki durumun normalleşmesine katkı sağlıyor”

Suriye’deki gelişmeleri de değerlendiren Erdoğan “Suriye’deki gelişmeleri bu vesileyle özellikle ele almamız inanıyorum ki bölgeye ayrıca rahatlama getirecektir” dedi. Putin ise “Suriye krizi başta olmak üzere bölgesel konuları da ele alacağız. Türkiye buradaki durumun normalleşmesine ciddi katkı sağlıyor” diye konuştu.

İki lider Akkuyu NGS’nin önemine vurgu yaptı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yönelik açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor. Akkuyu konusunu bugün sizlerle belli bir noktaya getirmemiz, değerlendirerek karara bağlamamız süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir. Akkuyu NGS, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’sini karşılamayı mümkün kılacaktır” değerlendirmesini yaptı.

İzleyin: Tahıl krizini çözecek ilk gemi İstanbul Boğazı’ndan geçti

Türkiye ile ticaret hacimlerinin bu yılın başından bu yana iki katına çıktığını dile getiren Putin, iki ülke arasında Akkuyu NGS’nin de dahil olduğu çok sayıda stratejik projenin geliştirildiğini söyledi. Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz akışı hakkında da konuşan Putin, “Avrupa, Rusya’dan kesintisiz doğalgaz akışı nedeniyle Türkiye’ye minnettar olmalıdır” dedi.

İkili görüşmenin konusu: Türkiye’nin küresel gıda krizindeki rolü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sonuçlarından biri olan küresel gıda krizinin çözümü için 22 Temmuz’da İstanbul-Beşiktaş’taki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde bir adım atılmıştı. Kiev ve Moskova, tahıl ürünlerinin Karadeniz’den dünya pazarlarına taşınmasına imkan sağlama kararı almışlardı. Putin, Türkiye’nin tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasındaki rolüne şu sözlerle dikkat çekti: “Özellikle gelişmekte olan ülkeler için bu çok hassas bir mesele. Bu ülkeler, gıda ürünleri ve gübre sevkiyatıyla ilgili ciddi problemlerin eşiğinde. Bütün bu ülkeler için sizin katılımınızla alınan buna benzer kararlar önemlidir. Bunun için sizlere teşekkür ederim.”

OKUYUN: Tahıl koridoru anlaşması İstanbul’da imzalandı: Rusya ve Ukrayna heyetleri aynı masada yer almadı

Putin, görüşmeden önce Rusya Güvenlik Konseyi’ni topladı ve Türkiye’yle ikili ilişkiler başta olmak üzere Dağlık Karabağ’da yaşanan gerilimi görüştü.

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.