Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Sen Nehri’nde mahsur kalan balinayı kurtarmak için operasyon başlatıldı

Fransa’nın Sen Nehri’nde sıkışan beluga balinasını (beyaz balina) kurtarmak için dalgıçlar, polisler ve veterinerlerin de aralarında olduğu 80 kişilik bir ekip seferber olmuş durumda.

800 kilo ağırlığındaki balina, kendiliğinden denize dönmesi için çalışmalar başarısız olunca ağ yardımı ile sudan çıkarıldı ve gemiye yüklendi.

Türü koruma altında bulunan dört metrelik balinayı sudan çıkarma çalışmalarında dalgıçlar ve polislerin de aralarında bulunduğu 80 kişi görev aldı.

Çalışmalar yaklaşık altı saat sürdü.

Balinanın taşındığı gemide ise çok sayıda veteriner hazır bekletildi.

Balina, ekipler tarafından soğuk hava deposu içeren bir TIR ile deniz kenarına taşınacak ve burada gördüğü birkaç günlük tedavinin ardından yeniden açık denize bırakılacak.








Kutup ve kutup altı habitatından oldukça uzakta yer alan balina, nehrin yaklaşık 100 kilometre içine ilerlemişti.

Normal kilosunun altında olduğu belirtilen balinanın derisinde de yaralar oluştuğu tespit edilmişti.

Eure Kaymakamı Isabelle Dorliat-Pouzet, kurtarma çalışmalarıyla ilgili “Bu oldukça teknik ve pek çok beceri gerektiren uzun bir kurtarma operasyonu” yorumunda bulundu.

Güney Fransa’da yer alan Marineland Deniz Canlıları Parkı’ndan bir uzman, balinada dışarıdan gözlemlenemeyen sorunlar olabileceğini belirtti ancak balinaların oldukça dayanıklı canlılar olduğunu da sözlerine ekledi.

Kurtarma ekipleri daha önce balinanın denize dönebilmesi için etrafına donmuş ringa balığı ve canlı alabalık yerleştirmiş ancak ancak bu çabalar sonuç vermemişti.

Beluga balinaları sonbaharda beslenmek için güneye gitse de uzmanlar, balinanın bu kadar güneye inmesinin oldukça nadir bir durum olduğunu belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.