Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da nehirde mahsur kalan balina için umutlar tükeniyor: Hayvana vitamin enjekte edilmesi gündemde

Fransa’nın Sen Nehri’nde 2 Ağustos’ta bulunan Beluga balinasının denize dönmesi için çalışmalar sürüyor. Kurtarma görevlileri balinanın yaşama ihtimalinin düşük olduğunu dile getiriyor.

Fransa’nın Sen Nehri’nde 2 Ağustos’ta görülen Beluga balinasını (beyaz balina) denize döndürmek için çabalar devam ederken kurtarma ekipleri balinanın yaşayacağına dair çok az umut kaldığını belirtti. Kurtarma çalışmalarında yer alan ekipler, balinaya denize dönmesine imkan tanıyacak iştah ve enerjiyi geri kazandırmayı umut etmişti.

Okuyun: Sen Nehri’ne girip Paris yakınlarına ulaşan “zayıf” beyaz balina kurtarılmaya çalışılıyor

Ekipler, balinanın beslenmesi için hayvanın yakınına donmuş ringa balığı ve canlı alabalık yerleştirmeyi denese de iştahını kaybetmiş hayvana bu yöntemler fayda etmedi. 

Yetkililer, vitamin enjeksiyonuyla balinanın Manş Denizi’ne kadar olan 160 kilometrelik uzun yolcuğu bitirebilecek iştahı kazanacağını düşünüyor. Kesin olan şey ise dört metrelik canlının sıcak ve durgun sularda kaderine terk edilemeyeceği. 

Kâr amacı gütmeyen deniz yaşamı koruma örgütü Sea Shepherd’in yöneticisi Lamya Essemlali konuyla ilgili AFP’ye verdiği röportajda, “Önümüzdeki 24 ile 48 saat arasında hareket ettirilmesi gerekiyor. Bu koşullar onun için hiç iyi değil” dedi.

Essemlali, “Hiçbirimiz hayvanın kendi kendine denize dönebileceği konusunda emin değiliz. Bir gemiyle onu çekmemiz imkansız değilse bile oldukça tehlikeli olur” diye konuştu ve henüz ötanazi seçeneğini değerlendirmediklerini de sözlerine ekledi. 

Mayıs ayında yunusgiller familyasına ait bir katil balina da beynini etkileyen bir hastalık sonucu yön duygusunu kaybederek Sen Nehri’ne girmişti. Çok acı çektiği için ötanazi uygulanması planlanan hayvan yetersiz beslenme sebebiyle ölmüştü.

Okuyun: ​Kurtarma çabaları başarısız oldu: Fransa’nın Sen Nehri’nde sıkışan hasta balinaya ötanazi uygulanacak

Yetkililer, doğal habitatı tuzlu sular olan balinanın derisinde küçük izler belirdiğini ancak bunun Sen Nehri’nin tatlı suyundan mı yoksa hayvanın kötüleşen sağlık durumundan mı kaynaklandığını bilmediklerini belirtti. 

Balinanın doğal habitatından kurtulup nasıl bu kadar uzağa geldiği ise hâlâ çözülebilmiş değil. 

Beluga balinaları sonbaharda buzların oluşmasıyla beraber daha sıcak bölgelere seyahat etseler de bu kadar güneye inmeleri oldukça nadir görülen bir durum.

Kaynak: BBC 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.