Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sen Nehri’ne girip Paris yakınlarına ulaşan “zayıf” beyaz balina kurtarılmaya çalışılıyor 

Fransa’da, Sen Nehri’ne girerek ülkenin başkenti Paris yakınlarına ulaşan ve olması gerekenden daha az kilodaki beluga balinasının (beyaz balina) açlıktan ölmemesi için zamanla yarışılıyor.

Türü koruma altında olan ve genellikle soğuk kutup sularında bulunan beluga balinası, bir şekilde Fransa’nın Sen Nehri’ne girerek Paris’e yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan bir çıkmaza saplandı.

Balina, Paris üzerinden İngiliz Kanalı’na akan Sen Nehri’nde ilk kez salı (2 Ağustos) günü görüldü. Aynı nehirde iki ay önce de yolunu kaybetmiş bir katil balina görülmüştü.

Perşembe günü (4 Ağustos) bölge makamlarından yapılan açıklamada, Fransız kurtarma servisi, itfaiyeciler ve biyoçeşitlilik yetkililerinin hızlıca seferber olarak balinanın “endişe verici” sağlık durumunu değerlendirmek için canlıyı gün boyunca sıkı takibe aldıkları belirtildi. Balinanın derisinde değişiklikler saptandığı ve kilosunun olması gerekenin altında olduğu belirtildi.

Açıklamada balinanın, Paris’in yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısında, Poses ile Saint-Pierre-la-Garenne bölgeleri arasında bulunduğu bilgisi de yer alıyor.

Fransa Deniz Memelileri Araştırma Grubu Başkan Yardımcısı Gerard Mauger, balinanın su yüzeyinde çok az zaman geçirdiğini ve ciğer kapasitesinin iyi düzeyde gözüktüğünü söyledi.

Mauger ayrıca, kurtarma ekiplerinin hayvanı Sen Nehri’nin ağzına yönlendirmekte zorlandığını belirtti.

Yetkililer, canlının boyutuna dair bir bilgi vermedi ancak yetişkin bir beluga balinasının uzunluğu dört metreye kadar çıkabiliyor.

Normandiya’nın Eure vilayetinden yetkililer, insanlara hayvanı strese sokmamak için balina ile aralarına mesafe koyma çağrısında bulundu. 

Sea Shepherd isimli kâr amacı gütmeyen deniz hayatını koruma kuruluşunun başı Lamya Essemlali ise ekibinin akşam drone uçurarak hayvanın yerini daha kolay tespit etmek için yardımcı olacaklarını söyledi.

Sen Nehri’nin çok gürültülü olduğunu belirten Essemlali, “Çevre, beluga için pek elverişli değil, Sen oldukça kirli ve deniz memelileri gürültüye karşı aşırı hassas” diye konuştu.

Mayıs sonlarında da katil balina olarak bilinen ancak yunus familyasının bir parçası olan bir orka, yolunu kaybederek Sen Nehri’ne girmişti.

Ölümcül siyah mantar hastalığına yakalanan ve Le Havre limanı ile Honfleur kenti arasında kalan orkayı denize döndürmeye yönelik çalışmaların başarısız olmasıyla beraber, hayvana ötanazi uygulanması kararı alınmış ancak orka bu plan hayata geçirilemeden açlıktan ölmüştü. 

Essemlali, “Acilen yapılması gereken şey, açlıktan ölen orka ile aynı kaderi paylaşmasını önlemek için balinayı beslemek” diye konuştu.

Bölge makamları da Sea Shepherd’in çabalarını izleyeceğini ve bu çabalara destek vereceğini belirtti.

Eure yetkililerinin açıklamasına göre, bazı yalnız beluga balinaları daha önce de normalden daha güneye yüzdü ancak taze sularda hayatta kalamadı. Belugalar sonbaharda kutup bölgelerinde buz oluşmasıyla beslenebilmek için güneye yüzüyor ancak bu kadar güneye gelmeleri oldukça nadir görülen bir olay.

Kaynak: Guardian 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.