Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM cezaevi memurlarının şiddete maruz bıraktığı tutukluyu haklı buldu, tazminata hükmetti

Anayasa Mahkemesi (AYM), SEGBİS odasından dönerken cezaevinde oturma eylemi yapmak isteyen ve ceza infaz koruma memurlarının şiddete maruz bıraktığı Deniz Şah’ın itirazını haklı buldu. Mahkeme, etkili bir soruşturma yürütülmemesi nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiğini tespit etti ve Şah’a 45 bin Türk Lirası tazminat ödenmesine karar verdi. 

Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 3 Nisan 2018’de SEGBİS odasından dönerken oturma eylemi yapmak isteyen Deniz Şah, ceza infaz memurlarının şiddetine maruz bırakıldı. Şah, gördüğü şiddeti protesto etmesi nedeniyle de disiplin cezasıyla cezalandırıldı. Deniz Şah, infaz kurumu aracılığıyla Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunarak kötü muameleye maruz kaldığını ileri sürdü ve sağlık raporu düzenlenmesini talep etti. Başsavcılık, infaz kurumundan araştırma yapılmasını istedi ancak infaz kurumu müdürü tarafından hazırlanan araştırma ve ön inceleme raporunda Şah’ın yalan söylediği ve disiplini bozan eylemlerinin olduğu belirtildi. Bunun üzerine Başsavcılık, kovuşturmuya yer olmadığına karar verdi. Şah’ın Başsavcılık kararına itirazı bolu Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilince Şah, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. 

“Delillerin temin edilmemesi başvurucuya atfedilecek bir kusur değildir”

AYM, devletin denetim ve kontrolü altında hükümlü bulunan Şah’ın delil sunma olanağının sınırlı olduğunu vurguladı. Şah’ın olayın ertesi günü şikayet etmesine rağmen sağlık raporu alınmaması, tanıkların dinlenmemesinin etkin soruşturma yürütülmediği sonucuna ulaştırdığını belirten AYM,  “Başvurucunun iddiasının savunulabilir olup olmadığının değerlendirilmesinde en önemli delillerden biri olan sağlık raporunun Başsavcılıkça temin edilmemiş olması başvurucuya atfedilecek bir kusur değildir” değerlendirmesinde bulundu. 

AYM, kötü muamele yasağının ihlal edildiğine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama yapmak üzere Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Mahkeme, ayrıca 45 bin Türk lirası tazminat ödeyecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.